Wat een mooi begin van deze nieuwe serie

A van Steeg A van Steeg
28 mrt 2023

In memoriam is de thrillersamenwerking tussen de Zweedse Pascal Engman en Johannes Selåker. Een Scandinavische serie die ik graag wilde lezen als groot liefhebber van Scandinavische thrillers. Weet dit duo met het begin van deze Schaduwland-serie de lezer te verrassen met hun samenwerking?

Tomas Wolf werkt bij de politie nadat hij eerder in de oorlog van Bosnië als vredesofficier heeft gewerkt en daar een vrouw heeft leren kennen terwijl hij thuis zijn vrouw en gezin heeft achtergelaten. Eenmaal thuis heeft hij regelmatig momenten dat hij terug denkt aan deze tijd. Tevens heeft zijn broer daar ook gediend. Maar waar zijn zorgen thuis lijken toe te nemen, heeft hij in het werk zijn handen vol aan een moord die gepleegd is dichtbij een asielzoekerscentrum. Naast deze moorden blijken er elders in Zweden vergelijkbare moorden te zijn gepleegd. Wie is hier verantwoordelijk voor?

Naast Wolf leren we ook Vera Berg kennen die haar relatie verbreekt en de zoon van haar ex-partner met zich meeneemt wat niet zonder consequenties blijkt te zijn. Op haar nieuwe werk begint haar start goed tot ze op non-actief wordt gezet. Maar Berg laat zich niet kisten en gaat verder met de onderzoeken omdat ze zeker weet dat ze de verbinding zal vinden tussen de moorden. Berg en Wolf leren elkaar kennen, maar echt vertrouwen is er niet tussen de twee. Maar wat als Berg hem misschien toch harder nodig heeft voor haar onderzoek?

In memoriam is een goede start van deze serie. De personages zijn interessant al stoorde mij wel het stukje hoe Berg met het jongetje omgaat en overal maar mee naar toe neemt. Ergens vond ik dit wel het verhaal enig sinds remmen. Maar dit buiten beschouwing gelaten, is het verhaal echt weer een typische Scandinavische thriller die het verhaal in het WK terughaalt van 1994. Dit is een van de rode draden door dit verhaal heen. Eenmaal de dader in beeld, wordt het verhaal wel wat voorspelbaar, maar dat maken de auteurs ruimschoots goed door dit verhaal met een cliffhanger te laten eindigen. Ik heb genoten van In memoriam en kijk uit naar de volgende samenwerking van deze twee auteurs. Laat deze serie nog maar een hoop mooie vervolgen krijgen.

Wie graag Scandinavische thrillers leest zal met dit vlot geschreven verhaal weer helemaal in zijn nopjes zijn. Het kent interessante personages, korte hoofdstukken en is ook nog eens opgedeeld in 5 delen waardoor de verhaallijn goed te volgen is. Ik geef dit samenenwerkingsdebuut graag 4 sterren.

Meer recensies van A van Steeg