Met Nietzsche aan de keukentafel
Nietzsche is een filosoof waar ik graag over lees. Jaren geleden ben ik zijn visie en levenshouding tegengekomen en was gelijk geïntrigeerd. Met Nietzsche aan de keukentafel stond dan ook hoog op mijn leesplankje en ik had het geluk het boek te mogen ontvangen. Maar heb ik kunnen genieten van dit boek en inzichten mogen ervaren die ik nog niet kende?
Balthazar Thomass is een Franse professor in de filosofie en bedacht de boekenserie Leven in de filosofie. Nu ‘nodigt’ hij dus Nietzsche aan zijn keukentafel uit en neemt de lezer mee in het werk van deze filosoof. Iedereen die geïnteresseerd is in het leven van Nietzsche weet dat deze niet makkelijk was en dat hij ook niet geloofde in een vaststaande waarheid en zichzelf ook zag als een nihilist. Thomass neemt de lezer in vier delen mee in zijn boek waarbij hij de lezer uitnodigt om na te denken over zijn eigen leven en visie. Middels vitale vragen of filo-actie nodigt hij de lezer uit om na te denken over hetgeen wat hij in de tekst heeft besproken.
Thomass weet geïnteresseerde zeker meer te vertellen over Nietzsche als persoon, maar ook als filosoof. Hij probeert op een laagdrempelige wijze meer te vertellen over wat Nietzsche willen delen met zijn volgers over zijn denkwijze. Maar de vele vragen die worden gesteld in het boek vond ik wel wat overvloedig. Want een zelfhulpboek heeft voor mij een andere opbouw dan wat Thomass doet suggereren met dit boek. Het is namelijk grotendeels theorie en de vragen zijn interessant om te stellen als je met gelijkgestemde bent of met bijvoorbeeld studenten. Alleen kom je al snel niet verder dan een korte overdenking en dat verdienen deze vragen eigenlijk niet.
Met Nietzsche aan de keukentafel geeft een goed beeld over wat Nietzsche als filosoof wilde vertellen en hoe hij aankeek tegen het leven en dat je vooral bij je zelf moet blijven om niet veel nodig te hebben om gelukkig te zijn. De vraag die ook op de achterflap te lezen is; Hoe geef jij betekenis aan een in wezen doelloos bestaan is een mooie vraag ter overdenking, maar een vraag die nog meer verdieping krijgt als je deze met anderen kunt bespreken.
Voor mij is Met Nietzsche aan de keukentafel een interessant geschreven boek geworden die in een prachtig hardcover versie is verschenen. Hij krijgt hier in huis absoluut een mooi plekje op de boekenplank. De theorie was voor mij hetgeen waar ik echt geïnteresseerd in was na het lezen. De vragen zijn een leuke aanvulling maar meer als bijlage om te bespreken met gelijkgestemden. Thomass heeft een waardig boek geschreven maar ik had er iets meer van verwacht. Wie graag meer over de filosoof Nietzsche wil weten zal met dit boek al vrij veel informatie te weten komen. Ik geef graag 3.5 sterren