Sterke thriller met een goede verhaallijn
IJskoud verraad is geschreven door de auteurs Lars Findsen en Jacob Weinreich. Een thriller die constant op scherp staat, maar wie kun je uiteindelijk vertrouwen als het gevaar steeds dichterbij komt?
Anna Birk is getrouwd en werkt als infiltrant als ze in het buitenland bijna wordt gedood. Eenmaal herstellende wordt ze alweer gevraagd om te infiltreren nu er een Chinese delegatie komt en men denkt dat hier meer achter zit. Maar is de gehele delegatie niet te vertrouwen of zijn het maar een paar vissen in de vijver? Daarnaast lezen we ook het verhaal van Jia Ling. Ze is een student, maar werkt ook undercover voor de Chinezen. Maar als ze ook wordt gevraagd om voor de Denen te infiltreren staat ze voor een lastige keuze. Want van beide kanten kan ze zo aan informatie komen, maar welke keuze maakt ze hierin?
IJskoud verraad zou kunnen vallen onder een echte mannenthriller, maar als vrouw genoot ik ook absoluut van het verhaal. Het begin is sterk maar daarna vond ik het verhaal wel in een wat rustig vaarwater komen. Zie daarbij de relatieperikelen en je hebt wel ingrediƫnten om het verhaal te voeden. Als eenmaal meer duidelijk wordt wat de Chinezen van de Denen willen, krijgt het verhaal meer vaart en wil je doorlezen. Er komt veel actie voor in IJskoud verhaal, maar nergens is het teveel. Het past binnen de gebeurtenissen en ook bij de personages. Het verhaal is daarnaast heel filmisch geschreven waardoor ik het verhaal echt beleefde.
Findsen en Weinreich zijn een sterk schrijversduo samen en wat mij betreft mogen ze hun samenwerking wel voortzetten. Hun schrijfstijl is helder, hard en beeldend. Echt de perfecte ingrediƫnten voor een harde thriller. In het boek komen veel personages voorbij en zeker de Chinese namen zijn soms wat lastig te onthouden. Maar door hun heldere schrijfstijl en korte hoofdstukken, herken je al snel weer hun positie binnen het verhaal waardoor je het weer makkelijk oppakt.
Ik genoot van IJskoud verraad omdat het verhaal continue leeft. Het begin is echt heel sterk, net als het einde. Het verhaal leek even wat vaart te minderen als we in Denemarken zijn, maar de auteurs pakken dit alweer snel op. Het is echt een snel geschreven verhaal die opgebouwd is in drie delen. Hierdoor blijf je het verhaal goed volgen en was ik snel door het verhaal. Kom maar op met een volgende samenwerking. 4 sterren.