Een young adult met een interessant en pakkend thema (3.5*)
Een debuut is altijd spannend voor de auteur om uit te brengen. Voor de lezer is het altijd weer leuk om kennis te maken met nieuwe auteurs. Michelle Verheul-van Doorn debuteert met haar young adult Vluchten voor het leven. Weet ze de lezer in nog geen 200 bladzijden mee te nemen in een verhaal over een jonge vrouw vol met twijfels?
Laura is een jonge vrouw die in een hecht gezin is opgegroeid. Met haar moeder heeft ze een vriendschappelijke relatie waarbij ze elkaar alles kunnen vertellen, maar Laura durft en kan haar iets niet vertellen omdat ze anders bang is om haar moeder te kwetsen. Maar als ze er voor kiest om dan maar weg te lopen van huis en haar problemen, realiseert ze zich niet dat dit nog veel meer zorgen en pijn met zich zal gaan meebrengen. Gelukkig leert ze op een gegeven moment haar verhaal te vertellen aan een onbekende, maar lost dit alles op?
Vluchten voor het leven is een debuut die mij wel even in twijfel bracht toen ik de eerste tientallen bladzijden las. Begon de auteur niet zomaar midden in een verhaal en miste ze de opbouw van het verhaal? Eenmaal verder lezende, zag de verhaallijn steeds meer in balans komen en begreep ik waar het verhaal heen zou gaan. De schrijfstijl is daarentegen vanaf het begin helder en makkelijk waardoor jongeren het geheel makkelijk tot zich kunnen nemen. Vooral de doorgewinterde lezer zal het boek zo gelezen hebben.
Nadat ik mijn reader dichtsloeg heb ik een tweetal dagen gewacht om mijn recensie te schrijven. Want de gebeurtenissen, relaties en setting zijn goed uitgedacht, maar ik bleef de twijfel houden over de start van het verhaal. Ik denk persoonlijk dat als het Vluchten voor het leven een betere inleiding had gehad, het verhaal nog sterker en meer puur was overgekomen. Want het geheim van Laura kan iedereen overkomen, maar het zo niet hoeven mogen leiden tot deze keuze. De auteur laat tussen de regels zeker voelen waarom Laura juist wel deze keuze heeft gemaakt en die is ook zeker plausibel.
Vluchten voor het leven is een goed debuut geworden die in de beginfase voor mij wel wat meer zorg had mogen hebben. Dan betrek je als auteur de lezer die minder graag lezen sneller in het verhaal, maar verder is het echt een verhaal die je raakt. Je voelt de emoties van alle personages en vooral het eind laat je wel even een brok wegslikken. Ik las het boek in een dag uit en genoot van dit verhaal. Omdat ik wel een paar kleine kanttekeningen heb, heb ik er voor gekozen 3.5 sterren uit te delen aan Vluchten voor het leven. Ik hoop dat Michelle verder blijft schrijven, want dit genre ligt haar zeker wel. Complimenten om zo’n onderwerp te pakken voor een debuut. Het laat je nadenken over wat je zelf zou doen in deze situatie.