Geweldig tweede boek van Ward!

A van Steeg A van Steeg
10 mrt 2023

Zonnewijzer is het tweede boek van Catriona Ward en de meningen zijn enorm verdeelt over haar eerste boek Het laatste huis die ik zelf met plezier las en 4 sterren gaf. Maar is Zonnewijzer net zo bijzonder boek als zijn voorganger?
In Zonnewijzer mag we kennis met Rob die samen met haar man Lincoln twee dochters heeft, Annie en Callie. Rob leeft in angst want ze is bang voor Callie die fluistert tegen haar denkbeeldige vriendjes en botjes verzameld van kleine dieren. Maar ook is ze bang voor wat Callie haar jongere zusje Annie zou kunnen aandoen. Want een ding is zeker Rob ziet een duisternis in Callie die haar angst inboezemt. Maar waar komt die angst vandaan en is deze terecht?
Waar Rob niet alleen bang is voor haar oudste dochter, is ook Callie bang voor haar moeder. Wanneer ze samen naar Zonnewijzer vertrekken, het ouderlijk huis van Rob, weet ze het zeker dat haar moeder niet te vertrouwen is. Rob vertelt haar steeds meer geheimen over Zonnewijzer en dan is de relatie tussen haar ouders ook nog eens tot een dieptepunt beland. Maar naarmate de dagen verstrijken rijst ook de vraag op; wie zal Zonnewijzer levend verlaten? En wat is de geschiedenis van Rob, Lincoln en Zonnewijzer?
Wow! Wederom laat Ward de lezer gruwelen met haar verhaal die ook nog eens steengoed in elkaar zit. Rob is een vrouw met een verleden die haar man goed kent, maar voor de buitenwereld heel anders lijkt. Langzaamaan neemt Ward de lezer dieper mee in Zonnewijzer welke steeds duisterder wordt en dan blijkt dat Robs leven heel complex was en dat het leven op Zonnewijzer als heel bijzonder gezien kan worden. Leven midden in de woestijn zonder veel contact met de buitenwereld met bijzondere ouders en een zus. Maar klopt het gevoel van Rob over Callie en wat staat iedereen te wachten? Want dat er wat staat te gebeuren laat Ward al snel voelen aan de lezer.
Ik ben inmiddels fan van Ward haar twee boeken, maar er is echt een kamp van liefhebbers en tegenstanders. Nadat Zonnewijzer is gelezen, vertelt ze hoe ze dit verhaal tot stand heeft laten komen en dan kun je als lezer bijna nog meer respect hebben voor hoe ze dit verhaal heeft geschreven. Haar boeken lezen heel beeldend en dat zorgt soms voor gruwelijkheden die langs je netvlies passeren. Ikzelf ben echt een grote hondenliefhebber, maar ondanks hoe ze in dit boek worden behandeld en zich gedragen, maakt dat ik toch nog steeds begrijp waarom Ward dit zo heeft beschreven.
Ik vind Zonnewijzer nog beter geschreven dan Het laatste huis. Ze weet de lezer het verhaal in te trekken en mee te nemen in een gezin die ontwricht is door de geschiedenis van Rob. Wie graag een sterk verhaal wil lezen die echt sterk in elkaar zit en ook nog eens gebaseerd is op waargebeurde gebeurtenissen, zal de boeken van Ward echt kunnen appriciëren.
Ik kijk alweer uit naar het volgende verhaal van deze auteur. Haar schrijfstijl en opbouw van het verhaal vind ik echt heel sterk. Ik geef Zonnewijzer 4.5 sterren

Meer recensies van A van Steeg