Advertentie

Stof – Joanne Carlton

Simon James is een gelukkig man tot een giftige stofwolk de wereld verwoest en hij alles verliest. Op de laatste dag van zijn bestaan krijgt Simon het ultieme dilemma voorgeschoteld: wil hij overleven aan de zijde van een onbekende vrouw in een verwoeste wereld, om zo het voortbestaan van de mensheid te garanderen?
Op de achterflap staat: Als je hele wereld opgaat in stof, wil jij dan nog achterblijven?. Deze vraag vat goed samen wat er zich in het hoofd van het hoofdpersonage afspeelt. Hij moet een keuze maken, een keuze die hij niet wil maken. Het personage wil rouwen en zelf sterven maar wordt uitgekozen als de enige man die de ramp kan overleven. Het karakter van Simon evolueert van een verbitterde weduwnaar die alleen maar wil sterven, naar dat van een nukkige opstandige tiener die uiteindelijk berust in zijn lot. De angsten, twijfels en schuldgevoelens waar hij mee worstelt worden mooi verwoord.
Dit verhaal is apocalyptisch en speelt zich af op wereldvlak. Goed ontwikkelde technologieën in combinatie met machtspelletjes door wereldleiders leiden tot een ramp. De exacte reden waarom wordt heel kort aangehaald in dit verhaal, dat zich focust op het lot van een man.
Het boek brengt verschillende zaken samen en is zeer veelzijdig. Het hoofpersonage vecht een psychologische strijd uit met zichzelf en projecteert dat op onschuldigen die hun laatste dag met hem moeten doorbrengen. De cocon waarin het koppel terecht komen doet denken aan de silo’s van Hugh Howey. En zoals vaak, zit het ultieme venijn in de staart.
Ik geef Stof 3,5 sterren.

Reacties op: Het lof van een man

98
Stof - Joanne Carlton
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 18,99 Bestel het e-book € 9,95
E-book prijsvergelijker