Wat AI over je onderbuikgevoel zegt (en andersom)
Aangenaam verrast door deze vlot geschreven thriller, waarin zeer actuele stof speelt, namelijk het nemen van beslissingen door (middel van) AI. Ondanks dat meerdere personages zwaar getraumatiseerd door drama's in hun privé leven zijn, zetten ze zich onvermoeibaar in om bepaalde aspecten van onze maatschappij te verbeteren. Al snel botsen de verschillende overtuigingen tegen elkaar, en ja, 'elke nadeel heeft zijn voordeel', dus ook het wel of niet inzetten van AI.
Wat me echt aanspraak in dit boek zijn de omschrijvingen van wat AI kan of zou kunnen doen op het gebied van o.a. veiligheid, gezondheid en ethiek. Het gaat veel verder dan een paar domme vragen aan Chat GPT stellen en het nodigt uit tot reflectie over het gebruik van wat co-intelligentie genoemd wordt. Ik weet zeer weinig over AI en weet ook nog niet helemaal wat ik daarvan vind, maar na het lezen van dit boek merk ik dat ik nieuwsgierig geworden ben, omdat ik realiseer me dat het zorgvuldig inzetten van AI een enorme verandering kan zijn, waarmee de mogelijkheden duizelingwekkend zijn.
Wat het verhaal betreft, het is een goede verhaal, spannend en boeiend. De personages leer je goed kennen en vanwege hun uitgesproken karaktertrekken, voel je je snel met hun verbonden. Er is veel aandacht voor emoties versus feiten, en door de heftige gebeurtenissen die de personages meemaken, herken je snel hoe gevoelens en logica met elkaar ook in je eigen leven regelmatig botsen. Het belang van empathie wordt prachtig belicht en misschien is dat een van de belangrijkste sleutels om AI verantwoord in te zetten. Want een mens blijft en mens, en een machine blijft een machine. Of niet soms?