'Bedrogen door de hoop'

AlixF 29 mei 2025
Het essay van Tommy Wieringa vond ik een zeer interessante reflectie over onze houding tegenover de klimaatcrisis en hoe daarin te handelen. Is het überhaupt mogelijk om nog constructief en effectief te handelen? Ja, stelt Tommy Wieringa, maar je moet de emotie hoop een beetje loslaten om te leren handelen zonder verwachting.

De reflectie die Tommy Wieringa in zijn essay aan ons biedt, vond ik dus heel leerzaam, al is het geen vrolijk onderwerp. Wees gewaarschuwd ;) Je zult er niet bepaald meteen optimistisch van worden, laat staan hoopvol. Maar het is zeker een waardevolle blik op de klimaatcrisis. Omdat het je echt aan het denken zet, wil ik het boek in de toekomst opnieuw lezen, evenals andere boeken rondom dit thema, want hoe verdrietig en heftig het ook is, de klimaatcrisis crisis hoort nu echt bij onze dagelijkse leven. En desondanks twijfels en ontmoediging, helemaal niets doen is voor mij ook weer geen optie.

Meer recensies van AlixF