'Een mooi verhaal over rouw, antwoorden zoeken, verliefd worden en geheimen.'

Amber Drenth 10 juli 2025
Aurora is op zoek naar antwoorden over de dood van haar zus. Dat ze daarbij smoorverliefd wordt op de man die erbij was, had ze niet kunnen bedenken.
We beginnen 3 maanden voor de val. Je leert Aurora en Jacob kennen doordat het vanuit verschillende pov’s geschreven is. Hierna nemen we een sprong naar 8 uur voor de val en zo springen we af en toe door de tijd heen.
Tussen de verschillende pov’s lees je ook interessante spraakberichten. Van wie die zijn is niet meteen duidelijk, maar het geeft wel een extra spanning aan het verhaal.
Na de val is Jacob verdachte. Niet alleen Emilia, de zus van Aurora is gevallen, ook vriend Leo leeft niet meer. Door de adrenaline en shock herinnert Jacob zich niet alles. Beetje bij beetje begint hij zich flarden te herinneren en uiteindelijk komen we bij het volledige verhaal.
Tegelijkertijd kampt hij met bedreigingen van zijn zogenaamde ‘vriend’, wordt een andere vriend dood gevonden en heeft het park van zijn moeder schulden.
Jacob weet lange tijd niet wie Aurora werkelijk is en Aurora weet niet dat Jacob erbij was op die bewuste dag. Wel moet ik zeggen dat voor iemand die op zoek is naar antwoorden over haar zus, ik vond dat ze weinig ondernam. Ze was wel iets aan het zoeken, maar ik kan me voorstellen dat als je er echt op gebrand bent om antwoorden te vinden, dat je dan ook echt tot het uiterste gaat met zoeken. Dit vond ik een klein minpuntje. Je leest daarentegen wel dat ze nog vaak aan haar zus denkt. Dit vond ik wel erg mooi.
Kristina heeft een hele fijne, meeslepende schrijfstijl. Je voelt de emotie die Aurora heeft na het verliezen van haar zus, de dingen die ze nooit meer samen zullen doen en beleven. Ook de emotie van Jacob is aanwezig. Dat wat er gebeurd is op de berg heeft een impact gehad.
De grumpy x sunshine trope is goed uitgewerkt. Hij is lang genoeg grumpy voordat ze eindelijk toegeven aan hun gevoelens.
Is het uiterlijk niet prachtig! Ik ben zo ontzettend blij dat hij vertaald is vanuit het Duits, maar jongens, dit einde!! Wat doen jullie me aan?! Ik had het tweede deel gisteren al in huis moeten hebben zodat ik verder kon. Hopelijk hoeven we niet heel lang meer te wachten, haha.
‘The first to fall’ is een mooi verhaal over rouw, antwoorden zoeken, verliefd worden en geheimen.

Meer recensies van Amber Drenth