Prachtige roman, goed debuut!

Ananas 24 februari 2025
Zoete overwinning is het eerste deel van de Zaanse cacaotrilogie en tevens het debuut van Jorinde Molenaar. Prachtige warme cover die ik erg uitnodigend vind om het boek op te pakken en te gaan lezen.
Het speelt zich af in de Zaanstreek in de jaren 1912-1917.
Het verhaal gaat over de drie vriendinnen Noor, Fieke en Annabel die proberen hun weg te vinden het leven. Ze delen alles samen: liefde, verdriet, hun dromen en ambities. Ze hebben alle drie hun pieken en dalen. Je volgt de jonge vrouwen totdat ze volwassen zijn en ze uitgroeien tot sterke vrouwen.

Door een afschuwelijk ongeval krijgt echter het leven voor Noor een andere wending, ze moet onverwacht de leiding van Veenstra's Cacaofabriek op zich nemen.
Je leest over wat dat met zich meebrengt: de spanningen binnen de familie en de zakelijke uitdagingen. Als vrouw in een mannenwereld wordt het haar ook niet makkelijk gemaakt.
Er wordt verteld vanuit verschillende perspectieven; Noor, Annabel, Fieke en Pieter (de broer van Noor) Duidelijk leesbaar ook want boven elk hoofdstuk staat vanuit wie het wordt geschreven.
De beschrijvingen geven een goed beeld van de personages, de omgeving en sommige gebeurtenissen. Ik ken de omgeving niet maar heb nu wel een goed beeld door de beschrijvingen. De vriendinnen zijn zo goed beschreven dat het net lijkt alsof je ze persoonlijk kent. De sterke vriendschapsband komt goed over en is mooi om te lezen.
Korte hoofdstukken, vlotte schrijfstijl dus het boek leest erg gemakkelijk. Sowieso is het boek moeilijk weg te leggen.
Hartverwarmend roman met een goede verhaallijn en goed uitgewerkte personages, een beetje feelgood. Een genot om te lezen. Wat een goed debuut!
Het verhaal smaakt naar meer en ik verheug mij op de volgende twee delen om te lezen hoe het verder gaat met deze drie vriendinnen.

Meer recensies van Ananas