Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

De (menselijke) natuur als personage

Ann Busquart 04 oktober 2021 Hebban Recensent

Beeld je even in: een ondoordringbare wildernis vol verraderlijke ravijnen. Het weer kan in een paar minuten omslaan van een stralende zomerdag in een ijsstorm. De rimboe zit vol akelige geluiden en gevaarlijke dieren. The Great Western Tiers in Tasmanië vormen met deze eigenschappen de ideale basis voor een griezelverhaal. Kyle Perry groeide op in deze omgeving en situeert er zijn debuutthriller De vermiste meisjes. De Nederlandse vertaling werd verzorgd door Angelique Verheijen.

Het land, dat oorspronkelijk aan de aboriginals toebehoorde, kent een rijke verzameling volksverhalen. Toen dertig jaar geleden vijf schoolmeisjes verdwenen, werd het verhaal van de Hongerige Man in het leven geroepen. De geschiedenis herhaalt zich als tijdens een schooluitstap opnieuw vier meisjes verdwijnen.

Het onderzoek dat volgt, wordt vanuit verschillende perspectieven beschreven. We volgen Murphy, de vader van een van de verdwenen meisjes en in eerste instantie een hoofdverdachte. Dan is er nog Eliza Ellis, een lerares die tijdens de trip aangevallen werd en zich verantwoordelijk voelt voor de verdwijning. Al snel wordt duidelijk dat ze niet het achterste van haar tong laat zien. Tot slot worden inspecteur Con Badenhorst en zijn partner Gabriella Pakinga belast met het onderzoek. Naast deze personages die hun stem verlenen aan het verhaal, passeren ook een hele reeks andere namen de revue. Het is – vooral in het begin – even het hoofd erbij houden. Zeker aangezien zowat elk personage een geheim met zich meedraagt of een dubbele agenda lijkt te hebben.

Aan suspense dus geen gebrek in De vermiste meisjes. Op een paar storende herhalingen na kent dit boek dan ook een goed opgebouwde spanningslijn. De inwoners van Limestone Creek zijn gehard door het leven en zorgen voor de nodige conflicten. Het korte lontje van Murphy en de demonen die Con Badenhorst met zich meezeult dragen daar hun steentje toe bij. Het mysterie van de Hongerige Man hangt in de lucht en of je er nu in gelooft of niet: er gebeuren vreemde dingen.

Kyle Perry is zelf jeugdwerker. Hij werkt in een afkickkliniek voor jongeren met drugs- en drankproblemen. Hij weet dus waarover hij schrijft: zowel als hij in het hoofd van de jongeren kruipt als bij de beschrijving van de drugsscene in de Tasmaanse bush. Daardoor krijg je niet alleen een mooi beeld van de natuur waarin hij zelf opgroeide, maar kan hij het zich ook permitteren om enkele hete hangijzers in het verhaal te verwerken: social media, drugs, corruptie, de onmacht van sommige volwassenen om de jeugd te begrijpen en op de juiste manier te begeleiden. Om nog maar te zwijgen van volwassenen die hun status op een of andere manier misbruiken. Al deze thema’s passen wonderwel binnen de (verdorven) sfeer die in het stadje hangt en geen enkel van deze onderwerpen is daardoor overbodig.

Dit debuut heeft dus voldoende elementen om een razendspannende thriller te worden. Toch wringt het hier en daar nog een beetje. Sommige verhaallijnen worden even aangehaald, maar ze bieden geen meerwaarde. Perry zit ongetwijfeld nog met heel veel verhalen in zijn hoofd. Het gevaar zit er alleen in om ze allemaal in dat eerste boek al te willen aankaarten.

Dat neemt niet weg dat deze auteur een fijn spel speelt tussen mens en natuur, met de menselijke natuur als bepalende factor. Daar werkt het verhaal ook mooi naartoe. Dat maakt van De vermiste meisjes een veelbelovende debuut, maar met een groeimarge.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Ann Busquart

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?