Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Puzzelen voor beginners

Ann Busquart 11 augustus 2023 Hebban Recensent

Jeugdboekenauteur en podcastmaker Fredrik Persson Winter schreef met Karma zijn tweede thriller voor volwassenen. Petra Broomans vertaalde het naar het Nederlands. Net als in zijn debuut De Das speelt ook nu weer een schrijfster een belangrijke rol.

'Het verhaal bevat weinig verrassingen en weinig spanning.' - recensent Ann

Aan de voet van een Zweedse waterkrachtcentrale verdwijnt de twaalfjarige Mira. Zij is de dochter van Kristina Stare, een bekende auteur van true crime. Meteen bij de eerste kennismaking komt zij al over als een bizar personage. Nog vreemder wordt het als een paar dagen later het jack van Mira gevonden wordt. Het lichaam dat erin zit is echter niet van haar, maar het skelet van een meisje dat vijfentwintig jaar eerder verdween. Dat weet Kristina en dat weten de drie vrienden die samen met haar verantwoordelijk waren voor de verdwijning van dit kind. Wat volgt is een psychologisch spelletje tussen de vier oude bekenden. Wie wil dat de waarheid aan het licht komt en waar is Mira? Zullen ze haar op tijd terugvinden?

Je kan gerust stellen dat de verdwijning van Mira ondergeschikt is aan het verhaal. Wat het vooral om draait, is dat de vier vrienden bang zijn dat hun geheim alsnog aan het licht zal komen. Daar focust het hele boek op. Een originele invalshoek, ware het niet dat de moeder van Mira zelf niet al te hard wakker ligt van de verdwijning van haar dochter. Haar man zit in zak en as en zij komt eerder als een koele kikker over, die het lastig vindt dat ze haar wederhelft moet troosten. Voor de rest wordt over de zoektocht naar het meisje nog bitter weinig gerept.

Alles draait dus rond de dood van Anna Fridhemsson en de vier mensen die iets met haar dood te maken hebben. Winter heeft veel tijd nodig om hen te introduceren. Dat het drama van vijfentwintig jaar geleden hen getekend heeft, is duidelijk. Maria is voor een politievrouw wel erg volgzaam, introvert en onzeker. Ronald komt als advocaat nauwelijks aan de bak en laat zich door zijn vrouw ringeloren. Eric is aan lager wal geraakt en doet zijn stinkende best om terug op te krabbelen. Kristina slaagt erin hen alle vier samen te brengen om te bespreken wat er moet gebeuren. De ontvoerder van Mira heeft namelijk eisen gesteld die alleen voor hen bedoeld zijn. Hoewel de auteur bijna een half boek nodig heeft om de personages op de kaart te zetten, slaagt hij er niet helemaal in ze voldoende in te kleuren. De uitkomst laat zich dan ook al snel raden.

Het verhaal bevat weinig verrassingen en weinig spanning. Het is duidelijk dat Winter een psychologische thriller heeft willen schrijven, maar daar is hij niet in geslaagd. Daarvoor is het verhaal te doorzichtig en bij momenten te ongeloofwaardig. Karma is een legpuzzel voor beginners en op het einde krijg je er nog eens netjes de handleiding bij. Een echte thrillerfan zal zich daar niet lang mee amuseren.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Ann Busquart