Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Less is more

Ann Busquart 07 mei 2017 Hebban Recensent

Met bijna dertien boeken achter zijn naam, is Roy Grace voor thrillerfans ondertussen een begrip geworden. Deze pragmatische politie-inspecteur, ontsproten aan het brein van bestsellerauteur Peter James, moet het in Tot in de dood opnemen tegen een seriemoordenaar.

Kort voor Kerstmis. Logan Sommerville belt in paniek haar verloofde en verdwijnt dan spoorloos. Op datzelfde moment wordt in Hove Lagoon het skelet blootgelegd van een vrouw die dertig jaar geleden verdween. Behoorlijk vroeg al ontstaat het vermoeden dat de twee zaken met elkaar verband houden en dat Brighton wel eens met een seriemoordenaar te maken zou kunnen hebben. Dat vermoeden wordt nog versterkt als kort daarna nog een jonge vrouw verdwijnt.

Korte hoofdstukken, met een steeds wisselend vertelperspectief, zorgen voor een flitsende vaart in het verhaal. Enige minpuntje dat het verhaal soms wat afremt, zijn de onnodig herhaalde vermeldingen van nog eens een briefing, nog eens niet kunnen helpen bij de verhuis, nog eens overleg met de top, zonder dat daar echt nieuwe verhaalelementen uit komen.

Ook het overlopen van de te volgen procedures kan leuk zijn voor wie daar erg in geïnteresseerd is, maar hoeft niet om het verhaal te kunnen volgen. Anderzijds onderscheidt Tot in de dood zich hier dan wel van menig Amerikaanse thriller, waar men niet vreemd op lijkt te kijken bij de komst van een seriemoordenaar. Het siert James dan wel dat hij er vanuit gaat dat dit in stad als Brighton niet zo evident is en dat hij dat ook in het verhaal verwerkt.

De plot geeft je wat je van een goede thriller kan verwachten: onverwachte wendingen, personages die je niet meteen goed kan plaatsen of doorgronden, een inkijk in het hoofd van de dader en een ontknoping waarvan je even vreest dat je al kan raden hoe het zal aflopen, maar die dan toch anders uitdraait. De oplossingen en ingevingen die soms plots uit de lucht komen vallen, moet je er wel bijnemen.

In het Engels verschijnt binnenkort het dertiende boek met Roy Grace in de hoofdrol. Elf ervan werden ondertussen in het Nederlands vertaald. Hoewel het levensverhaal van Roy Grace doorheen de reeks verder ontwikkelt, is het geen probleem om dit boek afzonderlijk te lezen. Hier en daar wordt een tipje van de sluier gelicht over een vorig boek, maar zonder al te veel spoilers weg te geven.

Alle Roy Grace-boeken hebben het woord ‘dead’ in de titel. In de Nederlandse vertalingen werd deze lijn doorgetrokken. Wie originele titels en vertalingen ervan bekijkt (en de boeken gelezen heeft), zal merken dat de Engelse titel vaak toch een grotere link vertoont met de inhoud van het boek. Dat is ook zo met Tot in de dood, waarvan de oorspronkelijke titel You Are Dead luidt. Dat is echter een keuze van uitgevers en doet niets af aan de vertaling van het boek zelf. Daarvoor tekende Lia Belt.

Tot in de dood is een vlot lezende thriller. Je merkt dat James weet waarover hij schrijft. Misschien wil hij daar af en toe een beetje te veel mee uitpakken. Less is echt soms more.

1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Ann Busquart

Gesponsord

Een ijzingwekkend en uiterst actueel vervolg in de succesvolle Millennium-serie, geschreven door de Zweedse bestsellerauteur Karin Smirnoff.

Een berger ontdekt in een scheepswrak het stoffelijk overschot van een duiker. Het onderzoek van rechercheur Liewe Cupido leidt naar een duikclub op Terschelling. Een duistere zaak.

Op welk moment zet je de regels opzij? De nieuwe beklemmend spannende thriller van Marion Pauw. Een vriendengroep is fantastisch. Tot die zich tegen je keert.

De nieuwe Nicci French. Een bloedstollend spannende thriller waarin oude en nieuwe politiezaken verstrengeld raken.

Een actuele thriller over Vladimir Poetins dochter. Hoever reiken de ambities van Poetin? Richt hij zijn vizier op de rest van Europa? En welke rol speelt zijn dochter Maria Poetina?

Bloedmaan, de bloedstollend spannende nieuwe bestseller van Jo Nesbø. Harry Hole is terug en moet in een race tegen de klok een seriemoordenaar ontmaskeren

In deze nieuwe spionagethriller komt de Repair Club onder leiding van Johan Antink samen voor een nieuwe zaak. De timer tikt genadeloos door en voor hij op nul staat, moet de moordenaar bekend zijn.

De baas van een Zweeds mijnbouwbedrijf wordt op gruwelijke wijze vermoord. Een jonge blinde vrouw besmeurd met bloed wordt als getuige in een kast gevonden. Wat is er echt gebeurd in het zomerhuis? 

Nieuwe thriller van de Gouden Strop-winnaar van 2021! Een doodgewone nieuwbouwwijk in Nederland. Daar gebeuren geen rare dingen. Toch?

Er gebeuren mysterieuze dingen in en rond de villa van Lynn en haar man, sterrenkok Camiel. Wie houdt zich anders voor in deze bloedstollende nieuwe thriller van Esther Verhoef?

'Mia zou een liefdesverhaal krijgen en dat had ik ook geschreven, maar het voelde niet helemaal oké. Dat was niet haar toekomst.' - Lees het interview met Samuel Bjørk en maak kans op het boek!