Advertentie

Na vier jaar komt Anne-Gine Goemans weer met een nieuw boek. De verwachtingen na de bestseller Honolulu King zijn dan ook hoog en aangezien Holy Trientje een literaire wereldreis beloofd te worden stijgt de hoge verwachting nog een klein beetje extra.

Zuster Trientje is 86 jaar en een non met een missie namelijk, alle kernwapens moeten de wereld uit. Trientje is geïnspireerd door een Amerikaanse non, die ‘s werelds grootste nucleaire complex binnen is gedrongen. Er wordt in Nederland een kleine maar internationale groep opgezet met dezelfde visie op kernwapens als zuster Trientje. Het doel en het plan worden opgesteld, maar gaat het de kleine groep lukken? En wordt de wereld door hun actie ook daadwerkelijk wakker geschud? Goemans gaat in het boek Holy Trientje laten zien wat er gebeurt als deze ambitie samenkomt met een onherstelbaar groot trauma.

Dit boek kent maar liefst vier hoofdpersonen, namelijk Regina, Yoshida, Hansje en Bonnie, en worden in deel 1 geïntroduceerd zodat de lezer de verhaallijn in deel 2 goed kan volgen. De basis voor het boek is op deze manier heel prettig want voordat het ‘echte’ verhaal begint zijn de hoofdpersonen al bekenden geworden. Daardoor krijgt het geheel een hele fijne diepgang. Elke individuele verhaallijn vanuit deel 1 is mooi en uitgebreid omschreven. In het verhaal (deel 2) wordt een bijzonder goede groei weergeven van de hoofdpersonen. Er worden verwachte en onverwachte beslissingen gemaakt, waardoor de gebeurtenissen uiteindelijk een bijzondere wending krijgen, die je als lezer niet allemaal ziet aankomen. Hierdoor leer je als lezer echt wat het verleden, de toekomst en de kijk op de wereld met iemand kan doen.

Dit boek heeft één groot thema waar alles om draait, namelijk nucleaire waanzin. Maar ook vrede en goedheid voor de wereld en de mens spelen een grote rol. Het feit dat dit verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten maakt het best bizar. Door de gedetailleerde schrijfstijl van Goemans krijgt de lezer een heel volledig beeld van de situatie en wordt daardoor vanaf bladzijde één meegenomen in het verhaal. Dat in combinatie met de waargebeurde basis kan er een goede voorstelling worden gemaakt van de toestand. De thema’s worden volledig en erg mooi uitgewerkt dankzij de schrijfstijl die heel vlot en duidelijk is.

De titel 'Holy Trientje’ is al snel goed te verklaren en te plaatsen, en past dan ook erg goed bij het boek. Daarnaast is het ook een opvallende titel, die niet iedere lezer direct zou trekken. Al helemaal in combinatie met de rode cover en de gele letters. Het valt op maar is niet heel mooi. Ook de flaptekst trekt niet direct aan, en roept niet direct vragen of volledige interesse op. De tekst is erg minimaal en niet te vergelijken met de fijne en prettige schrijfstijl uit het boek. Het feit dat het verhaal gebaseerd is op waargebeurde elementen, en de thema’s zijn dan wel weer heel interessant. Vooral de combinatie van die twee maakt nieuwsgierig.

Kortom: het boek zorgt ervoor dat de lezer op een positieve manier geraakt wordt door het op waarheid gebaseerde verhaal Holy Trientje. Het verhaal maakt alle verwachtingen waar. De lezer wordt vanaf pagina één meegenomen op een literaire wereldreis waarmee niet meer mee gestopt kan worden. Ondanks de wat mindere titel, cover en flaptekst is de inhoud van het boek een echte aanrader. Het geheel krijgt dan ook 4 sterren.

Reacties op: Recensie Holy Trientje

47
Holy Trientje - Anne-Gine Goemans
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 18,99 Bestel het e-book € 6,49
E-book prijsvergelijker