Advertentie
    Anne Slofstra Hebban Recensent

Strandslag is het tweede boek van Linda van Rijn dat is verschenen in 2020. Op dit moment is nog steeds niet duidelijk welke schrijver er achter dit pseudoniem schuilgaat, maar wellicht is dit ook niet relevant. Linda van Rijn is inmiddels uitgegroeid tot een begrip en brengt vanaf 2011 twee thrillers per jaar uit, waarvan de meeste titels in de Beststeller top-60 hebben gestaan. Begin dit jaar is 'Ibiza club' verschenen.

Wat we wel weten over Linda van Rijn is dat ze haar werkervaring in de reisbranche gebruikt om de lezer mee op reis te nemen in haar boeken. Dit keer blijft ze dicht bij huis, zeer toepasselijk in de huidige tijd, en speelt het verhaal zich af op Texel. Het verhaal draait om een stel, Danielle & Gijs, en hun twee kinderen. Danielle en Gijs hebben beiden een grote erfenis ontvangen en besluiten om daarmee een huisje te kopen op vakantiepark Strandslag op hun geliefde eiland Texel. De vorige eigenaren van het huisje wilden hun huisje verkopen aan mensen die verknocht zijn aan het eiland en Danielle en Gijs pasten in dat plaatje. Danielle kan niet wachten om haar kinderen alle mooie plekjes op Texel te laten zien, waar zij vroeger als kind ook geweest is. Op de boot bekruipt Danielle een onbestemd gevoel als ze het idee heeft dat ze in de gaten wordt gehouden:

‘Hij was er weer. Ze voelde de blik al voor ze hem echt zag. Hij stond op een meter of tien van haar en keek weer, al had hij nu een zonnebril opgezet. Langzaam bewoog hij zijn vingers naar zijn gezicht, als in een gebaar dat ze moest snappen maar dat haar niets zei. Geen moment wendde hij zijn gezicht af. Zijn mond bewoog, aan zijn lippen meende ze te zien dat hij haar naam zei”.

Eenmaal op het eiland lijkt een onbezorgde vakantie te kunnen beginnen, totdat er een kale man met een vreemde boodschap opduikt bij hun huisje met de mededeling dat hij ‘het’ komt halen. Net wanneer Danielle en Gijs ervan overtuigd zijn dat er sprake moet zijn van een misverstand, komen ze Danielle’s ex-vriendje, Mitchell, van vroeger tegen die het gezin begint te bedreigen. Als Mitchell betrokken blijkt bij de verkoop van het huisje aan Danielle en Gijs en de vorige eigenaars niet bereikbaar lijken te zijn, vragen Danielle en Gijs zich af in welke slechte film ze beland zijn..

Op de kaft van het boek staat dat ‘Strandslag’ een literaire thriller is. Helaas komt het verhaal niet in de buurt van deze omschrijving en past een ‘spannende roman’ beter als kwalificatie. De schrijfstijl is vlot en eenvoudig en is daarmee toegankelijk voor een breed publiek. De proloog begint veelbelovend, maar helaas is dit tevens het spannendste stuk in het verhaal. Af en toe zijn er momenten dat de spanning wat toeneemt, maar nergens wordt het dusdanig spannend dat de benaming ‘thriller’ van toepassing is. Het boek is te vaak wat voorspelbaar en de verhaallijnen zijn niet dusdanig goed uitgedacht dat je als lezer omver wordt geblazen wanneer je erachter komt hoe de vork in de steel zit.
Als je op zoek bent naar een makkelijk leesbaar boek met af en toe wat spanning waarbij je weinig hoeft na te denken, dan is ‘Strandslag’ een aanrader. Ideaal voor een paar dagen leesplezier aan het strand.

Reacties op: Spannende roman voor aan het strand

162
Strandslag - Linda van Rijn
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners