Advertentie
    Anne0704 Hebban Recensent

David Coulthard, voormalig Formule 1-coureur, won maar liefst 13 keer de Grand Prix. Nadat zijn carrière als racer voorbij was, is Coulthard niet stil blijven zitten. Hij heeft een eigen productiebedrijf opgezet, is werkzaam als presentator en geeft regelmatig lezingen. Deze werkzaamheden vormden de inspiratie om zijn kennis te bundelen en op te schrijven. In zijn verhaal De succesformule deelt Coulthard de inzichten die hij als coureur heeft opgedaan en toegepast om succesvol te worden.  

‘Sport werkt inspirerend en brengt mensen samen, maar als het erop aankomt is ze ook een bedrijf. Dat betekent dat je ook kunt leren van sport als onderneming en die lessen kunt toepassen in je eigen carrière of bedrijf. 

Het verhaal wordt chronologisch verteld en begint met een beschrijving van zijn jeugd. Coulthard pent neer wat hij van zijn ouders heeft geleerd en op welke wijze hij is toegetreden tot de Formule 1. Als Coulthard dit doel eenmaal heft bereikt, gaat het verhaal verder over zijn carrière als coureur en ten slotte over zijn loopbaan na de Formule 1. Tijdens de beschrijving van deze levensloop geeft Coulthard voorbeelden van de beslissingen die hij en andere coureurs hebben genomen, en welke effecten deze keuzes hebben op het verdere verloop van hun loopbaan.  

De lessen die Coulthard met de lezer deelt, zijn niet bijzonder of vernieuwend. In dat opzicht is het verhaal helaas weinig verassend. Bij de vergelijking tussen topsport en het zakelijke leven zijn zeker parallellen te trekken, maar tegelijkertijd zijn het universele thema’s waardoor de vergelijkingen niet louter met topsport te maken hebben. Ook zijn het voornamelijk de lessen die Coulthard zelf heeft geleerd.  

De schrijfstijl van De succesformule leest niet prettig, omdat het weg heeft van spreektaal. Het verhaal bevat veel lange zinnen en verschillende thema’s worden meermaals herhaald. In ieder hoofdstuk komt Coulthard terug op het belang van hard werken, risico durven nemen en je eigen potentieel ontwikkelen. Door deze herhalingen weet het verhaal je als lezer onvoldoende te boeien.  

‘Maar serieus, je mening duidelijk en rustig leren uiten en de mening van anderen meenemen zonder er een woordenwisseling van te maken is een essentiële vaardigheid die je moet leren om je persoonlijke potentieel te ontplooien.’  

Coulthards boek is vooral besteed aan lezers die affiniteit hebben met de Formule 1. Er worden diverse anekdotes gedeeld en er wordt op begrijpelijke wijze uitgelegd hoe een Formule 1-team samenwerkt. Voor een fan en liefhebber biedt het verhaal een inkijkje in deze zeer diverse wereld. Ben je echter op zoek naar inzichten om succesvol te worden, dan zijn er boeken die meer inhoud en kennis te bieden hebben dan De succesformule.

Reacties op: Een boek voor de raceliefhebber

4
De succesformule - David Coulthard
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker