Voel, want het verstand weet niets

Anne Slofstra Anne Slofstra
23 mrt 2020

Een warm nest is het vervolg op de ideale man van schrijfster Mathilde Hoekstra. Het boek is deels autobiografisch en deels fictie. Hoekstra heeft aangegeven dat deze serie uiteindelijk uit vijf boeken zal bestaan waarvan nu het tweede deel is verschenen. De serie gaat over Evelien die, pas gescheiden en moeder van twee kinderen, haar gevoel probeert te volgen nadat ze verliefd is geworden op een andere man. Dit stelt haar voor uitdagende keuzes waardoor het voor Evelien lastig is om haar gevoel te duiden naast al haar gedachten. Gaat ze af op gevoel of verstand?
In een interview in het tijdschrift 'Wendy' is aan Hoekstra gevraagd wat de reden is dat ze schrijver is geworden. Daar antwoordde zij als volgt op:

"Om eerlijk te zijn heb ik geen flauw idee. Ik weet alleen dat ik het doe. Lekker, een beetje voor God spelen in mijn eigen hoofd. Als schrijver beslis je wie gelukkig mag zijn in de liefde en wie niet, wie verraden wordt of juist verraadt, wie leeft of sterft. Wat dat betreft is het natuurlijk de ultieme vorm van escapisme, want in het echte leven ben ik ook gewoon blut en moe'".

Als schrijver kun je inderdaad al deze bovengenoemde keuzes maken. De vraag is alleen of je al die onderwerpen in één verhaal kunt stoppen met de verwachting dat de lezer geboeid blijft? Helaas is het antwoord op deze vraag negatief. Toch heeft Hoekstra wel een poging gedaan om al deze onderwerpen te belichten: scheiden, nieuwe liefde, omgangsregeling kinderen, werk, dood & bedrog. Geen van deze onderwerpen wordt echt uitgediept waardoor het verhaal wat aan de oppervlakte blijft en je niet echt wordt gegrepen. Sterker nog; de hoofdpersonen roepen eerder irritatie op doordat ze zich nauwelijks lijken te ontwikkelen gedurende het verhaal. De schrijfstijl is eenvoudig en leest daardoor gemakkelijk. Bij vlagen zit er ook de nodige humor in.

Wellicht zijn er lezers die zich herkennen in de hoofdpersoon waardoor het verhaal wel boeit. Verder zullen voornamelijk lezers die ook "Goede tijden Slechte tijden" volgen, het boek waarderen.

Meer recensies van Anne Slofstra