Je leven onder de loep nemen

AnneSwart AnneSwart
13 mrt 2024

Van Uitgeverij Doornwater kreeg ik het boek op gestuurd van auteur Marcella Bremer:
"De Levenslijn". Hartelijk bedankt voor het vertrouwen in mij.

De cover spreekt mij aan. Bladgroen en een vrouw die hier doorheen kijkt. Waar kijkt ze naar.
Het boek speelt zich af in de periode eind 19e eeuw tot en met begin 21e eeuw.
De hoofdstukken worden afgewisseld door Arie, Mina en Welmoed.
Arie (eind 19e eeuw) kwam uit een goed milieu maar komt vele tegenslagen tegen. Die in die periode ook voor velen anderen gelden.
Mina (begin 20e eeuw) had het ook niet makkelijk. Vecht voor de toekomst.
Arie en ook Mina zaten in de industriële ontwikkeling. Machines namen het werk van de arbeiders over. Er vielen vele ontslagen.
Welmoed (eind 20e eeuw) komt in de periode van de ons welbekende coronaperiode terecht. Ze is een moderne vrouw: hoogopgeleid, zelfstandig onderneemster, getrouwd met een hoogopgeleide partner, een grachtenpand met foto in de gang waar de foto's van Arie en Mina hangen, een vakantiehuis, 2 kinderen die hun eigen gang gaan. Geld speelt geen rol, alles kan.
Tijdens de coronaperiode raakt Welmoed in een persoonlijke crisis. Haar werk valt stil, de kosten gaan door. Welmoed begint zich af te vragen is dit het wel allemaal waard. Ze droomt regelmatig dezelfde droom. De woorden water, vuur, droogte en storm komen regelmatig voor in de gedachte van Welmoed.

Wat kenmerkend is aan het boek is dat de levenslijnen van Arie, Mina en Welmoed veel op elkaar lijken. Ze willen alle drie hoger op de levensladder komen. Maar draait het allemaal om geld. Het boek "De Levenslijn" geeft je inzicht, als je er voor openstaat, op vele vlakken: maatschappelijk, persoonlijk etc.

Meer recensies van AnneSwart