Aardige thriller leunt wat te veel op bloederige moorden

ArjenD 02 juli 2025
Tess Gerritsen is een uitstekende thrillerschrijver en met name haar latere werk vind ik erg goed. Daarin durft ze meer op haar talent om een plot prachtig te laten ontvouwen te vertrouwen in plaats van het boek opvallend maken door vrij heftige geweldsexplosies en moorden.

De chirurg is een vroege Gerritsen, en de titel slaat niet op de medische wereld waar het boek deels afspeelt, maar inderdaad op de moordenaar die met scalpels en bizarre handelingen een hele rits dames na afgrijselijke martelpraktijken vermoord.

Het plot van dit boek is al behoorlijk goed en heeft de choquerende gebeurtenissen helemaal niet nodig. De uitwerking van karakters is nog wat eendimensionaal en zou rijker kunnen. Daar zou het boek beter en interessanter van worden. Het is mooi om deze vroege werken te vergelijken met de meer recente werken van Gerritsen (denk bijvoorbeeld aan de zeer goede thriller De Spionnen!) en te zien wat een ontwikkeling ze doormaakt.

Al met al heel leesbaar voor mensen met een niet al te zwakke maag. Drie sterren.

Meer recensies van ArjenD