Dit boek moet je lezen!!

'De vergeten vrouwen' ☆☆☆☆

De achterflap,

Wanneer de twintigjarige verpleegster Frances ‘Frankie’ McGrath de onverwachte woorden ‘ook vrouwen kunnen helden zijn’ hoort, gaat er een wereld voor haar open. Ze is opgegroeid op een idyllisch eiland voor de kust van Californië, onder de vleugels van haar conservatieve ouders. Haar toekomst leek zo simpel: school afmaken, trouwen en in haar moeders voetsporen treden als de perfecte vrouw des huizes. Maar het is 1965 en de wereld is aan het veranderen. Wanneer haar broer vertrekt om te vechten in Vietnam, besluit ze zich aan te melden als verpleegkundige in het leger.

Mijn mening,

'De vergeten vrouwen' is een boek om nooit te vergeten. Het boek heeft alles. Krachtige vrouwen. Drama, levenslessen, Spice en romantiek en alles wat er tussen zit.

Al vanaf de eerste bladzijde zat ik in het verhaal. Finley de broer van Frankie gaat in het leger om te vechten in Nam (Vietnam).
Broer en zus zijn verknocht aan elkaar en het is vreselijk om elkaar los te laten.
Frankie is verpleegster en besluit haar broertje achterna te gaan. Haar ouders zijn fel tegen maar ze gaat toch.
Wat daar allemaal gebeurd is geen kattenpis. Hanna schrijft erg beeldend. Als lezer bén je in Nam. Alles is zo omschreven dat je elke bom hoort inslaan en mee gaat dekking zoeken voor deze bommen. Frankie is inmiddels een volleerde OK verpleegster en draait haar hand niet om voor amputatie van een ledemaat.
Je bent er als lezer zo bij betrokken dat ik echt meerdere malen moest stoppen met lezen omdat de tranen over m'n wangen liepen. Ik kan dit nu opschrijven maar als je dit boek leest weet je waarom!

De karakters zie je voor je. Haar vriendinnen Barb en Ethel worden op een dusdanig omschreven dat ik ze gelijk in mijn hart sloot. Alle personages zijn zo levendig dat je het geheel, het gebombardeerde ziekenhuis, de OK, de vele doden, mensen met de darmen eruit liggen of benen en armen afgereten. Ik was daar, maakte het mee! Hanna's boeken staan hierom bekend.
Al het leed en verdriet, ik huilde (letterlijk) ik mee.
Maar dan zit haar taak erop en gaat ze terug naar Californië, naar haar ouders. Alles is anders. Ze wordt op het vliegveld uitgescholden en bespuugt wordt. De wereld staat op z'n kop.
Frankie heeft nachtmerries en word gillend wakker. Diezelfde Babs en Ethel staan elkaar weer bij. Het 'normale' leven bestaat niet niet meer.

'De vergeten vrouwen' is een roman die zijn weergave niet kent. Ik moet er echt van bijkomen en het verhaal laten zakken. Dit verhaal leert je meer over de gruwelijkheden in Vietnam waarvan ik het bestaan wel wist, maar op deze manier...

Ik heb dit recensie exemplaar gekregen van Meulenhof Boekerij uitgeverij waarvoor mijn dank.

Meer recensies van astrid-van-der-helm