Een prachtige roman die niet perse gemakkelijk is. En toch raad ik hem van harte aan!
ommige boeken lees je, en sommige boeken voel je. ‘Nest’ van Roisín O’Donnell behoort onmiskenbaar tot die laatste categorie. Dit is een verhaal dat zich niet alleen laat lezen, maar zich onder je huid nestelt en daar nog lang blijft nazinderen. Het is een aangrijpende en confronterende roman waarin moed, angst en meevoelen voortdurend met elkaar verweven zijn.
Centraal staat Ciara, een moeder die van buitenaf een ogenschijnlijk gewoon leven leidt, maar achter gesloten deuren gevangen zit in een verstikkende relatie. De psychologische manipulatie en controle waaraan ze wordt blootgesteld, maken haar wereld steeds kleiner en haar eigen stem steeds stiller. De angst is allesomvattend en sluipt in elke gedachte, elk gevoel. O’Donnell weet deze beklemming zo scherp en realistisch neer te zetten dat je als lezer bijna fysiek ervaart wat Ciara doormaakt: een constante druk, een knoop in de maag, een groeiend gevoel van onmacht.
Wat dit boek zo bijzonder maakt, is hoe treffend het de innerlijke strijd verbeeldt. Ciara’s angst is niet alleen een reactie, maar ook een drijvende kracht. Het is juist die angst die uiteindelijk luid genoeg wordt om haar aan te zetten tot actie. Haar beslissing om te vluchten met haar kinderen getuigt van een immense moed — geen grootse, heroïsche daad, maar een kwetsbare, wankele stap vooruit. En zoals het verhaal treffend laat zien: weggaan is geen einde, maar een begin.
In de nasleep van haar vlucht belandt Ciara in een noodopvang, waar ze andere mensen ontmoet die elk hun eigen littekens dragen. Hier verschuift het verhaal subtiel van overleven naar menselijkheid. Tussen onzekerheid en wanhoop ontstaan kleine, maar betekenisvolle momenten van verbondenheid. Juist die ogenschijnlijk eenvoudige gebaren van begrip en steun maken diepe indruk en versterken het gevoel van meevoelen dat door het hele boek heen loopt.
O’Donnell schuwt het niet om de rauwe realiteit van emotionele mishandeling te tonen. Zonder te oordelen of te verzachten laat ze zien hoe verraderlijk en onzichtbaar deze vorm van geweld kan zijn. Ze maakt voelbaar hoe stress en angst het denken vertroebelen, hoe twijfel zich vastzet in het hoofd en hoe moeilijk het is om nog op jezelf te vertrouwen. Tegelijkertijd is er ruimte voor hoop — broos, maar aanwezig — in de vorm van doorzettingsvermogen, moederschap en de zoektocht naar autonomie.
‘Nest’ is geen gemakkelijk boek, maar wel een noodzakelijk boek. Het roept niet alleen medeleven op, maar dwingt de lezer ook tot inzicht. Het laat zien hoe complex en onderhuids situaties van mishandeling zijn, en hoe groot de kracht kan zijn van iemand die, ondanks alles, blijft proberen.
Dit is een roman die je niet zomaar loslaat. Een verhaal dat je bijblijft, je raakt en je blik op de wereld misschien een beetje verandert.
Ik heb ervan genoten en tegelijktijd raakt het me.
Ik geef het een dikke vier sterren.