Data thriller om van te smullen
De macht van K. is de eerste thriller van Jens Vern wat het pseudoniem van Sander Verheijen is. Mister Hebban zoals hij ook wordt genoemd op boekenwebsite Hebban is geen onbekende in het schrijversvak. In 2017 schreef hij het non-fictie boek “Ik kan er net niet bij”. Nu gooit hij het over een hele andere boeg.
De Macht van K. kan bestempeld worden als een cyber/ict-thriller. Wat precies past in de huidige maatschappij waar bijna alles op internet/social media gedeeld wordt ondanks de gevaren die op de loer liggen. Hierbij moet onder andere gedacht worden aan het schandaal van Cambridge Analytica in 2018.
Tim Turner komt in dienst bij het befaamde ICT bedrijf The Keeler Company zonder dat hij een geweldige cijferlijst heeft op zijn universiteit. Hij krijgt een mooi salaris en een mooi appartement. Ook zijn vriendin krijgt de mogelijkheid om op kosten van The Keeler Company een opleiding te volgen. Het lijkt allemaal te mooi om waar te zijn. En wellicht is dat ook zo.
Op een dag wordt Tim benaderd door een persoon die zichzelf “de vriend” noemt. Deze vertelt Tim een verhaal waaruit blijkt dat er met data wordt gesjoemeld bij The Keel Company. Tim gaat op onderzoek uit en komt snel tot de ontdekking dat “de vriend” de waarheid heeft gesproken. Dit brengt hem vervolgens ook in gevaar. Via een ingenieus ontsnappingsplan belandt Tim vervolgens in Den Haag waar hij een nieuw bestaan opbouwt om uit de macht van The Keeler Company te blijven. In Den Haag leert Tim Emily Green kennen en blijken ze meer gemeen te hebben dan dat ze eerst dachten.
Jens Vern weet de lezer te boeien door een actueel onderwerp, maar zeker ook door zijn manier van schrijven. In de hoofdstukken wordt het verhaal verteld vanuit het perspectief van verschillende (hoofd)personen. Hierdoor wil je door blijven lezen om te weten hoe het verhaal verder gaat. Daarnaast is dit ook een hele goede wijze om klifhangers in het verhaal te verwerken. Mede hierdoor was er een continue spanning in het boek. Het plot is goed uitgewerkt en zeker niet voorspelbaar. Het zal je dan ook zeker verrassen.
Deze spannende data thriller zorgt ervoor dat je nooit meer hetzelfde kijkt naar de sociale media van vandaag de dag. Het boek geeft een inkijk in de meest duistere kant van techbedrijven en wat er met je data kan gebeuren. Jens Vern weet de lezer te boeien en zorgt ervoor dat je op het puntje van je stoel het boek leest.
Het boek krijgt van mij ***** (vijf sterren).
Het boek krijgt van mij ***** (vijf sterren).