Een nieuwsgierige kat, maar geen hoofdrol

Atse 12 februari 2026
Onlangs las ik De kat was getuige van Dolores Hitchens en ik heb dit boek beoordeeld met 3 van de 5 sterren.

Het verhaal zelf vond ik op zich onderhoudend. Als luisterboek werkte het voor mij zelfs beter dan in geschreven vorm. De vertelling komt dan wat soepeler binnen en voelt minder stroperig aan. Tijdens het lezen merkte ik dat de schrijfstijl me soms wat vermoeide. Zinnen lopen niet altijd even vlot en dat haalde voor mij het tempo uit het verhaal.

Wat mij daarnaast tegenviel, is de rol van de kat. Door de titel en de subtitel (“…en een kat die alles zag”) verwacht je bijna dat de kat een prominente, misschien zelfs bepalende rol speelt in het verhaal. Dat bleek in mijn beleving niet het geval. De kat is aanwezig, maar zeker geen echte hoofdrolspeler. Dat voelde enigszins misleidend en beïnvloedde mijn leeservaring.

Al met al een aardige detective die prima is voor tussendoor, maar die voor mij niet helemaal waarmaakte wat de titel belooft. Als luisterboek vond ik het duidelijk sterker dan als leesboek.

★★★☆☆

Meer recensies van Atse

Hoe ver ga jij voor het huis van je dromen? Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.