Ontwapenend
Autobiografisch verhaal dat begint bij een verloren rechtzaak waarbij Raynor Winn en haar man Moth alles verliezen. Hun huis. Hun bezittingen. Al hun geld. Dakloos. Daar bovenop krijgt Moth nog de diagnose CBD, een zeldzame neurologische aandoening.
In plaats van bij de pakken neer te gaan zitten kiezen ze er voor om het South West Coast pad te gaan lopen. Van Minehead tot aan Poole: 1014 kilometer. Leuk om tijdens het lezen Google te raadplegen. Dan zie je hoe mooi de Engelse kust is, bijvoorbeeld het plaatsje Clovelly: https://en.wikipedia.org/wiki/Clovelly#/media/File:Clovelly_04.jpg
Een populair boek met name in het VK en Nederland. De prachtige cover van Angela Harding zal zeker hebben bijgedragen aan het succes.Voor de literaire kwaliteiten hoef je dit boek niet te lezen (ik heb geen citaat genoteerd). En zonder de achtergrond van dakloosheid en de ziekte van Moth zou dit boek dan ook geen succes zijn vrees ik. Het ontbreken van literaire pretenties geeft dit boek iets eerlijks en ontwapenends. En al lezend reizen heeft wel wat. Zeker tijdens deze pandemie een prima alternatief!
Vervelend is wel dat je na dit boek ook De wilde stilte moet lezen om te weten hoe het nu verder gaat. Vanwege het succes van dit boek zal de financiƫle situatie in ieder geval een stuk rooskleuriger zijn.