Italië jaren veertig

Bampie 04 februari 2026
Vijf korte verhalen die zich afspelen in Ferrara rond de Tweede Wereldoorlog. Binnen de zogenaamde Ferrara-reeks is dit de minste. Bassani’s stijl is nog steeds bijzonder filmisch. Alsof je in het Italië van rond jaren veertig bent. Wel gebruikt hij in deze korte verhalen vaak bijzonder lange zinnen. Regelmatig moest ik weer terug om te begrijpen wat er nou staat. Dat is me bij zijn andere boeken nooit opgevallen.

Als niet-Italiaan met beperkte kennis van de Italiaanse geschiedenis rond de Tweede Wereldoorlog was het voor mij af en toe wat moeilijk te volgen. Neem de ommekeer in juli ’43 wanneer het zuiden bevrijd is en de Duitsers in het noorden de Italiaanse Sociale Republiek (ook wel de Republiek van Salò genoemd) vestigen met aan het hoofd, daar is ie weer, Mussolini. Of het begin van een burgeroorlog tussen fascisten en antifascisten aan het eind van datzelfde jaar na de moord op een Ferrarese fascistenleider. Dat laatste gebruikt Bassani als inspiratie voor het laatste verhaal in dit boek Een nacht in ’43. Meteen ook een van de betere verhalen in dit boek.

Voor een beter begrip van Italië ten tijde van Mussolini ga ik misschien toch maar eens M van Antonio Scurati lezen!

Meer recensies van Bampie

Eén wens. Twee levens. Een onvergetelijke vriendschap. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

Een hilarische en spannende donkere romcom met een bloederig randje.