E-wegen

Bampie 04 februari 2026
“’Dit is de E8,’ zei mijn vader. ‘Die loopt van Londen naar Moskou.’”

Over oude wegen begint met een bezoekje aan het hoofdkantoor in Genève waar ze na de Tweede Wereldoorlog zijn begonnen met het plannen van de bekende E-wegen. Waarna de schrijver ons meeneemt op reis door Europa. Door de eeuwen heen. Acht verhalen over onbekende mensen. Denen die rond 100 jaar voor Christus via de Elbe en Donau afzakten naar het zuiden. Of Bulla de struikrover die huishield langs de via Appia rond het jaar 200. Gudridur die vanuit IJsland op bedevaart gaat naar Rome in 1025. Over Jacob Barocas die in de 17e eeuw vlucht voor de inquisitie in Spanje en naar Amsterdam trekt.

Het mooiste verhaal gaat over Coenraad Nell. Nadat Napoleon de Lage Landen in 1810 heeft geannexeerd, wordt Coenraad in 1811 opgeroepen voor de dienstplicht. En zo trekt hij met zijn compagnie via Zuidlaren richting Smolensk. De Grande Armée achterna. Prachtige dagboekfragmenten van kapitein Wagevier en kolonel Wagner. Helemaal geweldig omdat ik net Oorlog en vrede van Tolstoj had gelezen.

Ook een aardig verhaal vond ik het verslag van de autorace van Parijs naar Wenen waaraan de Engelsman Charles Jarrott meedoet in 1902. Naar aanleiding van dat verhaal ga ik nog eens Philipp Blom’s De duizelingwekkende jaren lezen.

Gelukkig kwam ik er via een Goodreads-recensie achter dat er ook een bijbehorende website met foto's bestaat: www.overoudewegen.com

Meer recensies van Bampie

Eén wens. Twee levens. Een onvergetelijke vriendschap. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

Een hilarische en spannende donkere romcom met een bloederig randje.