Opzienbarende bekering
Al op jonge leeftijd wordt Christina (1626 – 1689) koningin van Zweden nadat haar vader sneuvelt tijdens de 30-jarige oorlog. Dit boek focust op de jaren vanaf de Vrede van Westfalen in 1648. Koningin Christina heeft het voornemen om zich te bekeren tot het katholieke geloof. Een opmerkelijk voornemen omdat in het lutherse Zweden katholieke vieringen bij wet verboden waren. In het uiterste geheim treft zij voorbereidingen. Afstand doen van de troon is onvermijdelijk. Het hoogtepunt vormt haar reis naar Rome. Dit boek is een gedetailleerd verslag van die reis. Veel namen. Veel geopolitiek. Dat komt de leesbaarheid niet altijd ten goede. Gelukkig wist ik helemaal niets van deze opmerkelijke geschiedenis, dat maakte nieuwsgierig naar de afloop! 3,5*
Probeer je de reis die begint in juni 1654 en eindigt in december 1655, van Stockholm naar Rome, maar eens voor te stellen:
185 Het gevolg van Christina was groter dan men had gedacht. Geen 150 maar 255 personen had ze bij zich, en geen 200 maar 247 paarden.
Als ze eenmaal bij Ferrara in het noorden van Italië (het begin van de Pauselijke Staat toen) is aangekomen lezen we dat de paus niets aan het toeval heeft overgelaten om Christina welkom te heten. Dit werd gevierd als een overwinning van jewelste voor het katholieke geloof.
210 Het ontvangstcomité van de vier bisschoppen, aangevuld met de eerste ceremoniemeester van het Vaticaan, monsigneur Fulcio Servanzi, arriveerde eveneens nog op tijd, evenals een goederentransport met reisbenodigdheden ten gerieve van de koningin. Niet alleen een comfortabel rijtuig ter vervanging van Christina’s kleine Alpenkoets en een draagkoets voor de ontvangsten in de steden werden bezorgd, maar ook twee identiek fraaie ledikanten met bijbehorende stoelen, die door de kwartiermakers telkens om en om naar een volgend logeeradres zouden worden gebracht, zodat de koningin iedere avond in haar eigen vertrouwde bed zou kunnen slapen. Nog meer attributen werden met de pauselijke vrachtstoet aangevoerd, waaronder een baldakijn, een vloerkleed, een eettafel en een buffet met verguld aardewerk. Uiteraard was er ook bedienend personeel. Het zou koningin Christina aan niets ontbreken tijdens haar bedevaart naar Rome.
PS in het Teylers Museum is nu een tentoonstelling te zien met tekeningen van Michelangelo. Het Teylers kocht in 1790 een groot aantal tekeningen die tot de collectie van koningin Christina behoorden.