Wie was de dader
61 Maar wie zouden er zingen, daar op straat, in die kille, gure regen? Waarom had God, voor wie wij dit alles deden, niet voor beter weer gezorgd? Als hij, zoals in de tekst van ‘Beveel gerust uw wegen’ beweerde, ‘wolken, lucht en winden, spoor en loop en baan wees’, waarom had hij die van motregen ruisende wolken dan bevolen om laag boven onze stad te blijven hangen?
Een politieagent wordt doodgeschoten tijdens een evangelisatiebijeenkomst op straat in Maassluis in 1956 wordt terwijl Alexander Goudveyl op een Blüthner piano het zingen begeleidt. Dit is na Een vlucht regenwulpen een van de meest gelezen en gewaardeerde boeken van Maarten ’t Hart. Opnieuw uitgebracht vanwege het krijgen van de P.C. Hooft-prijs.
Alexander, de hoofdpersoon, kijkt in dit boek terug op de moord en de gevolgen voor hem. De angst dat de dader hem wil vermoorden omdat hij getuige was. Maar de dader was gehuld in een lange jas, hoed en sjaal. Wie was de dader? De zoektocht verloopt zoals bij een Agatha Christie. Knap gedaan. Maar bij dit boek valt er zoveel meer te genieten. Veel muziek referenties, de titel verwijst naar Au bord de l’eau van Fauré en Cantate 80 van Bach. Religie lijkt ook een vast ingredient van boeken van Maarten ’t Hart. Met vaart en humor geschreven. Bijvoorbeeld het fantastische hoofdstuk waar Janny, die al verloofd is, verliefd wordt op Alexander. Of neem een citaat als dit:
34 ‘Van zuinigheid,’ zei mijn vader minstens eenmaal per week, ‘is nog nooit iemand arm geworden.’
Mijn tweede van Maarten ’t Hart maar zeker niet mijn laatste. 3,5*
Leuk weetje. Tijdens het Boekenbal van 1991 verscheen Maarten voor het eerst als Maartje. Dit boek kwam uit in 1993 en een van de karakters in dit boek kleedt zich ook graag in vrouwenkleren.
Mijn tweede van Maarten ’t Hart maar zeker niet mijn laatste. 3,5*