Wordt vervolgd
Na Dwars door het Midden-Oosten uit 2019 is dit mijn tweede boek over dezelfde regio. Ook weer van de hand van Carolien Roelants. Nog een boek en ik kan mijzelf rekenen tot het selecte gezelschap dat meer dan gemiddeld iets af weet van het Midden-Oosten! ;-)
De invalshoek die zij dit keer kiest is het vacuüm dat Amerika achterlaat nu zij zich terugtrekken uit deze regio. Dat valt bij nadere beschouwing overigens nogal mee dat terugtrekken. De VS houden genoeg bases over in de regio om toe te slaan wanneer zij dit nodig achten.
Maar het vacuüm wordt ook weer opgevuld. Door Rusland. Door de VAE (Verenigde Arabische Emiraten). Door Turkije ook.
Met name de hoofdstukken over VAE (dat zijn Abu Dhabi, Dubai, en nog 5 andere minder bekende emiraten) en Turkije vond ik bijzonder interessant.
Verder is er een hoofdstuk over Saoedi-Arabië dat haar hand een beetje overspeelt lijkt te hebben met de moord op de journalist Kashoggi. Het onvermijdelijke Iran. Het gaat ook over nieuwe revoluties in Soedan, Algerije en Libanon. En waarom toch eigenlijk alleen Tunesië een beetje succes heeft. En een hoofdstuk over wapenhandel. En tot slot een hoofdstuk over vluchtelingen. Precies, het gevolg van al die wapenhandel!!
Dit zijn van de boeken die over een jaar alweer oud zijn. Dus wil je iets weten over het Midden-Oosten dan moet je niet te lang wachten met het lezen van dit boek.
Ik had wel de indruk dat er beter geredigeerd had kunnen worden. Het lijkt af en toe wel erg uit de losse pols te zijn geschreven.