Monnikskapskruid

Barisca Barisca
3 mrt 2020

In dit boek vertrekt abt Heribert tijdelijk en neemt prior Robert de leiding van het klooster over. Dit is tegen de zin van veel broeders, waaronder broeder Cadfael. De ijdele Robert met de slijmerige broeder Jerome beletten Cadfael in zijn vrijheid om te gaan en te staan waar hij wil. Terwijl hij zich vast gebeten heeft in een vergiftigingsmoord. Een heer van een havezaat is vergiftigd met een extract van monnikskapskruid, dat alleen in de kruidentuin van Cadfael groeit.
Door samenloop van omstandigheden komt Cadfael toch in Wales terecht waar hij verder kan speuren terwijl hij zich nuttig kan maken.
Ellis Peters schreef dit Cadfael mysterie en het is weer helemaal zoals we van haar gewend zijn gewend zijn: spannend, onverwachte wendingen en de onverstoorbare broeder Cadfael die in het middeleeuwse Shewsbury in het klooster de zieken verzorgt met zijn artsenijen die hij uit zijn kruidentuin haalt. Cadfael heeft een boeiend leven achter de rug waarin hij kruisvaarder was en vrouwen zijn pad kruisten. Inmiddels leeft hij in de luwte van het klooster, maar dat betekent niet altijd rust.
Het boek is vlot geschreven en staat vol met interessante personages. Het verhaal straat iets gemoedelijks uit ondanks de woedende oorlog tussen koning Stephen en koningin Maud. Maar het stadje Shewsbury met zijn hardwerkende burgers en het klooster met zijn broeders maken de achtergrond van deze boeken vriendelijk.

Meer recensies van Barisca