Het belang van thuis

Barisca Barisca
12 apr 2022

Hygge voor thuis, de inhoud.
Hygge, een Deense term die een aantal jaren gelden opdook en waar veel over geschreven is. Meik Wiking schreef zijn inmiddels derde boek. Na Hygge en Lykke is het nu tijd voor ‘Hygge voor thuis’.
Wat is Hygge? In mijn woorden: Hygge is een gevoel, het is niet iets tastbaars maar het zorgt voor gezelligheid en sfeer.
Bij Hygge wordt gedacht aan dekentjes op de bank, kaarsjes aan en warme chocolademelk. En dat zijn inderdaad ingrediënten die tot Hygge kunnen leiden. Maar het is meer en de auteur neemt de lezer mee naar bepaalde dingen die Hygge kunnen creëren. Zo gaat hij in op inrichting en aankleding van je huis, de ruimtelijkheid van je huis en daglicht in je huis.
Ook stipt hij kort de hype rond Hygge aan, waar producten door bedrijven worden verkocht onder de naam Hygge. Maar de boodschap van het boek is dat Hygge niet te koop is. Het heeft niet tot doel om dingen te kopen waar je niet gelukkig van wordt. Kijk vooral wat je hebt en wat er misschien weg kan.

De beleving van dit boek
Dit informatieve boek is prettig geschreven in begrijpelijke taal. Over het algemeen staat op de ene bladzijde tekst en op de bladzijde ernaast een foto, grafiek of een illustratie. Dit maakt de inhoud overzichtelijk maar het heeft ook een vrolijke uitstraling. Omdat het boek nieuw is, ruikt het als een nieuw boek, heerlijk.
Door het donkerblauwe kaft en de tekeningen erop die met goud zijn afgewerkt, heeft het boek een Hygge uitstraling. Het kaft en het papier voelen stevig, degelijk.
Het prettige aan het boek is dat het niet verkondigd ‘kijk hoe goed wij het doen’. Juist niet. De boodschap in dit boek is ‘kijk eens hoe het kan’. Hoewel het informatief is en er een aantal tips en ideeën instaat, ligt de uitvoering bij de lezer: de bewustwording van je huis en hoe dat vormgeeft.

De schrijver
Meik Wiking woont in Kopenhagen en is directeur van het Hapiness Research Institute, een organisatie die zich bezig houdt met het geluk van mensen over de hele wereld. Dit is zijn derde boek waarin Hygge en geluk worden besproken, twee onderwerpen die dicht bij elkaar liggen.

Meer recensies van Barisca