Dit boek brengt je langzaam in een betovering en je blijft hopen op een betere toekomst vol boeken en beschermers.
De cover maakte mij direct nieuwsgierig, allemaal wezentjes met gele lichtgevende ogen, puntige oren en ze zien er een beetje paars uit. En natuurlijk een prachtige oude bibliotheek!
Hoofdpersonen Finn, Nola, Tommy en Mira leven in een wereld zonder boeken. Sterker nog, ze moeten ten alle tijden hun mobiel bij zich hebben. Daarop kunnen ze altijd gevolgd worden. Hun mobiel thuislaten, zou niet eens bij hun op komen. Ook op school. Lesgeven gaat op tablets, computerschermen en hologrammen. Op een avond wordt Finn wakker door de storm, samen met zijn tweelingzus Nola gaan ze op onderzoek uit. De dag erna wordt er verteld op het nieuws dat er helemaal geen storm is geweest. Gewoon een regenbuitje maar bij een omgevallen boom die over een sloot is gevallen zien ze een oude muur. Nieuwsgierig gaan ze opnieuw op avontuur en ontdekken een oud huis en in de grote bibliotheek van het huis wonen de Skribbels. Maar niemand weet dat de Skribbels bestaan en de boeken zijn getroffen door een ziekte. De kinderen willen graag helpen maar merken dat hun dromen en nieuwsgierigheid wordt uitgelegd als gevaarlijke ongehoorzaamheid.
Nina George waar ken ik de naam van? Van Het boekenschip van Parijs. Maar omdat dit een kinderboek is legde ik de link niet. Met haar man Jens J. Kramer heeft ze meer kinderboeken geschreven zoals Steef Superscheet. Maar dit boek over een bibliotheek sprak mij meer aan!
Nina en Jens hebben een langzaam opbouwend verhaal geschreven. Ergens rond bladzijde 188 begint er vaart in het verhaal te komen en volgen de gebeurtenissen zich snel op. Maar het zit ook vol met mooie zinnen als:
‘We waren er altijd om boeken te beschermen, tegen de mensen, maar ook voor ze. Zodat ze weer kunnen dromen. Zodat ze leren denken en naar de waarheid gaan verlangen. Maar onverschilligheid? Hoe kan een mens niks geven om het allerbelangrijkste wat hij nodig heeft om mens te zijn?’
Het boek eindigt met een cliffhanger! Verschrikkelijk vindt ik dat… Het is wachten op deel 2, deze komt in de zomer van 2026 uit.