Sterke vrouwen

Beertl 20 mei 2025
Voor een leesclub van Zin in feelgood mocht ik de historische roman Tot aan de sterren van auteur Sarah Lark lezen. De prachtige cover, met een huis aan de klif en een hemel vol sterren, de zon en vogels is zeer aantrekkelijk. En wat was het een heerlijk boek. Geschreven in de stijl van Lucinda Riley. Hoewel de achtergrond losjes gebaseerd is op waargebeurde feiten en zich afspeelt eind 19 e eeuw, is het voor mij toch veel meer een hedendaagse roman over sterke vrouwen en raakt het moderne thema’ s als diversiteit. Maar bovenal is het een goed verhaal, waarbij ik het boek maar moeilijk kon wegleggen. Ik kan het beslist aanraden.
We maken kennis met de nichtjes Hard, uit een adellijk Schots geslacht, die, omdat ze vrouw zijn weinig anders in het verschiet hebben dan te worden uitgehuwelijkt en dienstbaar aan hun echtgenoten te zijn. Toch weten ze uiteindelijk allemaal hun echte passie vorm te geven en zich te onttrekken aan de gouden kooi die in het verschiet ligt.Zelfs het gezelschapsmeisje van nicht Haily, voor wie dit, afkomstig uit de lagere kringen, nog wel het minst logisch is. Ailenlegt al van jongsafaan een grote interesse voor het heelal aan de dag, maar kan niet studeren omdat ze aan losbol Cutberth Hay wordt uitgehuwelijkt en naar Boston moet verhuizen. Donella is van jongsafaan gefacineerd door vliegen en techniek en wanneer ze tijdens een reis met haar grootouders in Parijs de zoon van een brazilaanse koffieboer ontmoet, die haar in staat stelt zich hierin verder te verdiepen, twijfelt ze geen moment. Haily ziet zichzelf eerder als de grande dame van het toneel en weet zich met haar talent om iedereen te manipuleren tot grote hoogten op te werken. Vaak ten koste van Emily, die ze bombardeert tot haar onbezoldigde assistente, maar die eigenlijk droomt van een toekomst tussen de ganzen. Op een knappe wijze komen alle verhaallijnen steeds weer samen en tot een bevredigende afronding.

Meer recensies van Beertl