Buiten de comfort zone

Beertl 20 juni 2025
Voor leesclub de Boekenreizigers Olv Erna Eikhoudt mocht ik Het meisje dat spoorloos verdween, van auteur Marja West lezen. Het was voor mij, maar ook voor de schrijfster zelf, een beetje buiten de comfort zone, omdat het een reconstructie betreft van een waargebeurde verdwijning. Het boek las als een aflevering van Peter R de Vries, misdaadverslaggever, een programma wat me vroeger aan de buis gekluisterd wist te houden. Het boek heb ik dan ook achter elkaar uitgelezen, het wist de spanning goed vast te houden, met steeds nieuwe invalshoeken en andere verdachten, maar wel jammer dat je aan het end van het boek nog niet veel wijzer bent over de dader. Ik kende de zaak Willeke Dost niet,maar begrijp beslist dat Marja erdoor geïntrigeerd geraakt is. Zeker ook omdat ze in Willeke iets van zichzelf herkent en het is mooi dat ze, als achtergrond, hierover ook iets vertelt in het boek, dat geeft het net dat tikje extra. Ik vind het knap dat Marja zoveel mogelijk bij de feiten heeft willen blijven en geprobeerd heeft zich neutraal op te stellen en niet haar eigen mening, die ze ongetwijfeld gehad moet hebben, heeft opgedrongen. Ook bewonderenswaardig hoe vasthoudend ze geweest is in het napluizen van allerlei details, om beweringen te onderbouwen of juist onderuit te halen. Veel saai werk,maar wel nodig om vooruit te komen. Ik hoop dan ook echt dat haar onderzoek, dit boek, aanleiding geeft tot verder onderzoek door de politie, om voor eens en altijd duidelijkheid te krijgen over het Lot van Willeke en de nabestaanden rust te brengen, want dat ze niet meer in leven is, ondanks het ontbreken van een lichaam, is voor mij wel duidelijk.

Meer recensies van Beertl