Actueel en geloofwaardig
Voor leesclub de Boekenreizigers Olv Erna Eikhoudt mocht ik de thriller De afrekening van auteur Ingrid Oonincx lezen. Hierin wordt een actueel thema onder de loep genomen, nl hoe radicalisering van jongeren kan gaan door de online bubbel waarin ze terecht kunnen komen. Zeker wanneer ze al geïsoleerd leven. Ik vind dat de schrijfster dit heel geloofwaardig en met een goede spanningsboog voor het voetlicht heeft weten te brengen. Het verhaal is opgebouwd uit verschillende delen. We maken kennis met Danny, die bij zijn vader woont, die echter maar weinig aandacht aan hem besteedt. Hij is van school gestuurd en wordt online gegroomd om een daad te stellen tegen leerkrachten en leerlingen die hem hebben dwarsgezeten en buitenlanders die zijn kansen zouden hebben weggenomen. Er vindt een heel levensecht en heel spannende schoolshooting beschreven, die bijna on -Nederlands aandoet. Daarna zien we de nasleep hiervan voor 2 leerkrachten, die beiden vanuit een ander referentiekader worstelen met schuldgevoelens en 2 leerlingen die de shooting , in tegenstelling tot verschillende anderen, overleefd hebben en hierdoor behoorlijk getraumatiseerd geraakt zijn. De vraag dient zich aan hoe je verder moet met je leven als je een dergelijk ingrijpende situatie hebt meegemaakt en er nog betrokkenen zijn die vrij rondlopen. Wat doet dit met een mens en zijn vertrouwen in de medemens. Zonder teveel van de plot te willen weggeven is het interessant om te zien dat concierge Rita een gelaagd personage is. Ik heb het boek met veel genoegen en in een adem uitgelezen.