Mooi debuut

Beertl 12 december 2025
Voor leesclub de Boekenreizigers Olv Erna Eikhoudt mocht ik het boek De Zilveren Bloem, van de mij onbekende Petra Zegveld lezen. Op de cover een bloem,gevouwen van folie, tegen een achtergrond fan een blauw meer. Geen idee wat ik kon verwachten, zowel qua titel als cover,maar het boek las heel lekker en wist mijn aandacht goed vast te houden. We lezen afwisselend tussen heden en verleden van Katja. Met een broertje met Downsyndroom en een jonger broertje dat veel aandacht vroeg, had ze het als meisje niet altijd makkelijk. Vaak kwam de zorg voor Bram bij haar. De vakantie naar Italie was dan ook extra welkom. Kamperen een feest van nieuwe vrienden maken en een eerste hartstochtelijke verliefdheid op Mauro, een Italiaan. HĂșn kalverliefde weet enkele jaren te overleven, tot thuis het noodlot toeslaat en het contact verbroken wordt. In het heden is Katja ongelukkig in de liefde en ongewenst kinderloos gebleven. Ze heeft de zorg voor haar dementerende moeder en ook voor Bram. Bram heeft het Downsyndroom Haar andere broer is gehuwd en heeft een dochter,maar ook zijn eigen sores en kan de aftakeling van moeder niet aanzien.Steun krijgt ze van haar vrienden Mieke en Ramses,maar haar leven overziend keert het verlangen naar Mauro terug. Hoe zou het met hem zijn? Hoe geweldig zou het zijn om samen met hem herinneringen op te halen? Ze besluit via Facebook naar hem op zoek te gaan. Uiteindelijk vindt ze hem en spreken ze af elkaar weer te ontmoeten,maar dit loopt helemaal anders dan verwacht. Een mooi boek.

Meer recensies van Beertl