Roman met internationale allure

Beertl 15 augustus 2025
Voor leesclub de Boekenreizigers Olv Erna Eikhoudt mocht ik de roman van schrijver Pim Molemaker lezen, South Whitley Indiana, de stilte na Angie. Een boek dat me vanaf de eerste pagina wist te boeien, met een persoonlijke geschiedenis zoals ik die graag lees. Een boek dat ik alle liefhebbers van psychologische boeken van harte kan aanbevelen. De schrijver moet bekend zijn met de omgeving in Amerika, waar het verhaal zich grotendeels afspeelt, zo beeldend is het beschreven en daarmee onderscheidt het zich van veel Nederlandse boeken en doet het veel internationaler aan. Het boek snijdt interessante thema’s aan, over wie je familie is, hoe je waarden en normen zich vormen, wat er nodig is om te zijn wie je echt bent. Mooi en stof tot nadenken. De tekst wordt ondersteund met veel songteksten en verwijzingen naar muziek, die op het eind van het verhaal ook nog eens via een QR code te beluisteren zijn. Een mooie toegift.
We volgen Maurice, die in zijn jeugd een jaar in de VS woonde en daar Angie ontmoet, een vrijgevochten tiener, met wie hij een korte relatie heeft. Hij ziet haar daarna nooit meer terug en is 20 jaar getrouwd met Michelle en hun huwelijk blijft ongewenst kinderloos. Tijdens een vakantie bezoekt hij het dorp waar hij in zijn jeugd verbleef en ontmoet er opnieuw Angie, die hem een groot geheim toevertrouwd, wat de genadeklap is voor zijn huwelijk. Hij heeft jaren geen contact meer met Angie,maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en hij besluit haar opnieuw te gaan opzoeken. In het vliegtuig ontmoet hij Nathalie,met wie hij direct een bijzondere klik heeft. Wat volgt is, zonder te spoileren, een zoektocht naar de kern, dat wat er echt toe doet. Mooi.

Meer recensies van Beertl