Tussen geloof en twijfel.
Met de leesclub van De boekenreizigers het ik het boek De Bible Belt van Jonah Falke gelezen.
Ik was erg nieuwsgierig naar dit boek. Ik ben zelf Katholiek en dat is zo anders dan het geloof van de mensen van De Bible Belt. Niet beter en niet slechter. Natuurlijk heb ik wel een mening over het geloof van de golden belt en was benieuwd of ik na het lezen van dit boek er anders over zou gaan denken.
De cover is heel mooi en rustig. Gouden letters voor de titel. Een mooie zwarte hoed met daaronder Nederland.
Jonah heeft zich ondergedompeld in de nederlandse Bibel Belt, een strook dorpen en streken waar strweng gereformeerde christenen wonen. Hij is zelf niet gelovig maar wel erg gefascineerd door het geloof en de rol die het geloof kan spelen. Jonah reist door het land, bezoekt uitvaarten, diensten, studiedagen en nog veel meer. Hij spreekt met dominees, jongeren, politici van het SGP en mensen die het geloof de rug gekeerd hebben. Hij ontdekt dat er mensen zijn die er vrijer in staan dan anderen, mensen die twijfelen aan hun geloof en zoveel meer. Via de politiek kom je erachter hoe streng het kan zijn met oog op euthanasie en abortus en andere dingen.
Het mooie van de manier hoe Jonah schrijft is dat hij niet oordeelt of veroordeelt. Hij gaat het gesprek open en eerlijk in. Het blijft wel wat op de vlakte op het punt van je mag geen feesten vieren, je mag niet trot zijn maar goed ik denk dat dat ook erg moeilijk mensen zo ver te krijgen hier meer over te zeggen. De psalmen die in het boek gebruikt zijn maken het af. Wil je wat meer over de bible bed weten is dit boek zeker een aanrader.