Onbegrip en afstandelijkheid
Waarom is de moeder van de zestienjarige Ditte altijd zo afstandelijk? Hoe komt het dat Ditte zich eigenlijk helemaal niet thuis voelt bij haar stiefvader en stiefbroertje? Ditte gaat op onderzoek uit als ze samen met haar nieuwe vriendin Rivka een familielid moet interviewen over alles wat is gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog, zo’n vijftien jaar daarvoor. Het liefst wil ze haar moeder bevragen maar hoe pakt ze dat aan?
Het boek HET MEISJE DAT ER NIET MOCHT ZIJN geschreven door YA schrijfster WILMA GELDOF gaat over de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog voor de na-oorlogse generatie. Geldof heeft al diverse indrukwekkende jeugdromans over dit onderwerp geschreven. Is dit nieuwe verhaal weer net zo intrigerend als haar vorige boeken?
Via terugblikken kijken we naar Nora, moeder van Ditte, die tijdens WO II nog jong was en verzetskrantjes rondbracht in Haarlem. Ze wordt gesnapt door een Duitse soldaat en dat is het begin van allerlei verwikkelingen die achteraf de toekomst voor Nora bepalen.
De terugblikken worden afgewisseld met het verhaal van dochter Ditte, die hoopt op meer contact met haar moeder. Geldof beschrijft heel mooi waarom moeder zo gesloten is over wat er in het verleden is gebeurd en laat ook prachtig zien hoe Ditte daaronder lijdt.De afwisseling heden-verleden zorgt voor steeds meer begrip over de gebeurtenissen in het verleden.
Heel langzaam ontdekken we wat er aan de hand is en dat is hartverscheurend. Vooral de laatste vijftig bladzijden van het boek maken het verhaal ontroerend door de psychologische ontrafeling van alles wat moeder is overkomen. Na lezing van het boek snap je de proloog ook veel beter, waarin duidelijk wordt dat Ditte nou niet bepaald prettig door haar kleuterjuf werd behandeld en Ditte’s moeder hierop heel afwerend reageert. Daarnaast wordt Ditte ook geconfronteerd met het verhaal van Rivka en dat blijkt een heel andere insteek te hebben.
Alles wat moeder Nora tijdens de oorlog meemaakt, wordt nauwgezet beschreven. Het gaat in dit boek niet over heldendom maar over de afschuwelijke kanten die een oorlog ongewild kan hebben zonder dat je je dat van tevoren hebt kunnen realiseren.
Kortom, dit boek is net zo indrukwekkend als de vorige YA boeken van de schrijfster over WO II omdat er een persoonlijk verhaal wordt neergezet tegen de achtergrond van de oorlog. Geldof weet de sfeer uit de oorlogstijd goed te verwoorden. Ze laat dit keer geen heldhaftigheid zien maar juist een heel andere kant, die ook niet onbesproken mag blijven.