Innerlijke worstelingen

Je leven lijkt best goed te verlopen, al is het niet altijd makkelijk om je staande te houden tussen de Italiaanse familieleden van je man Tony. Je schoonouders lijken zo’n beetje alles te bepalen maar je hebt intussen ook de nodige vrijheid veroverd. En dan staat er ineens een schreeuwende man voor de voordeur en dat verandert alles….

Zo begint het boek LONG ISLAND van de Ierse schrijver COLM TÓIBÍN. Het is een boek over dilemma's, keuzes maken en innerlijke worstelingen. De hoofdpersoon van het boek is de van oorsprong Ierse Eilis, die in de V.S. is gaan wonen en getrouwd is met Tony. Ze keert terug naar haar geboorteland, nadat de schreeuwende man heel wat teweeg gebracht heeft. Twintig jaar daarvoor, toen ze net met Tony was getrouwd, keerde ze ook terug vanwege de dood van haar zus. Nu is ze in Ierland vanwege de tachtigste verjaardag van haar moeder maar vooral ook om na te denken hoe ze verder wil met haar leven.

Twintig jaar na het boek Brooklyn heeft de Ierse schrijver Colm Toíbín een vervolg geschreven met als titel LONG ISLAND. Het wordt al snel duidelijk waarom de schreeuwende man voor de deur stond. We leven mee met hoofdpersoon Eilis, die voor een lastige beslissing staat. Als ze weer terug is in Ierland ziet ze haar oude liefde Jim weer, met wie ze, toen ze terugkwam voor de begrafenis van haar zus, een korte affaire heeft gehad. De gevoelens, die ze toen voor hem had, zijn nog niet weg.

Tóbĺn weet als alwetende verteller goed duidelijk te maken hoe elke persoon zich voelt en met welke dilemma’s er geworsteld wordt. Als de oude geliefden Jim en Eilis elkaar terugzien, slaat de vonk opnieuw over, maar tegen welke prijs? Het subtiele aan dit verhaal is, dat we als lezer weten dat de personen voortdurend van alles voor elkaar verzwijgen. Eilis ziet in Jim de onbereikbare geliefde maar ze vertelt hem in eerste instantie niets over haar problemen met Tony. Jim heeft ook onuitgesproken gedachten. Hij is sowieso al geen prater en laat dingen boven zijn hoofd gebeuren. Hij vertelt Eilis bijvoorbeeld niet dat er intussen een andere vrouw in zijn leven is.

Een belangrijke bijpersoon is de moeder van Eilis. In het hoofd van Eilis is haar moeder totaal niet in haar geïnteresseerd maar als Rosalie en Larry, de kinderen van Eilis, in Ierland zijn, gebruikt de moeder van Eilis haar kleindochter Rosalie als tussenpersoon om het gesprek met Eilis aan te gaan. Veel blijft ook hier onuitgesproken. Toibin weet dat mooi weer te geven in een eenvoudige stijl. Hij gebruikt korte maar rake zinnen.

Eilis en Jim draaien om elkaar heen maar zitten allebei vast in hun levens. Kan Eilis haar kinderen zomaar in de steek laten of kan ze van Jim verwachten, dat hij in de V.S. gaat wonen? Omgekeerd weet Jim niet of hij alles eigenlijk wel wil achterlaten. Er wordt veel boven zijn hoofd beslist door zijn nieuwe relatie en Jim gaat daar niet tegenin.

Kortom, we hebben te maken met personen die vast zitten in dat wat van ze verwacht wordt. Ze willen uitbreken maar het lukt ze niet want daarvoor moeten ze te veel opgeven. Veel blijft onbesproken. Als lezer krijgen wij dat tussen de regels door mee. Al de overwegingen die de personen maken, houden dit verhaal spannend. Wat gaat er gebeuren, durft iemand een beslissing te nemen en hoe ziet de toekomst er voor ze uit? Prachtig boek met veel om over na te denken.

Meer recensies van Bianca Handgraaf