Psychische instabiliteit of toch niet?
Stemmen in je hoofd, psychische instabiliteit, een opname in een ziekenhuis en dan weer naar huis, waar je vriend je trouw en liefdevol verzorgt.Hoewel: je wordt gek van zijn overbezorgdheid. Dan een verhuizing samen met je vriend. Kort daarna blijkt een vrouw in het appartement onder jullie te zijn overleden door zelfmoord. Dat is raar want vlak daarvoor heb je haar nog gezien. Ze was weliswaar uit haar doen en kwaad maar dat ze zelfmoord zou plegen…... Je wil op zoek naar de waarheid. En vanaf dat moment verliest je vriend je niet meer uit het oog en voel je je bijna een gevangene.
STEMMEN IN HET DUISTER van NICCi FRENCH begint met het verhaal over Nancy die vanuit het psychiatrische ziekenhuis naar huis is teruggekeerd. Je vraagt je af of ze zich al die overbezorgdheid van haar vriend Felix inbeeldt. Haar buren gaan zich er ook mee bemoeien zodra ze merken dat Nancy denkt, dat er meer speelt rond de dood van onderbuurvrouw Kira. Maar wie moeten we nu geloven?Dit boek is het tweede deel over inspecteur Maud O’Connor, die uiteindelijk de zaak echt gaat onderzoeken. Nancy is intussen weer gedwongen opgenomen in een inrichting.
De hoofdpersonen worden integer neergezet. We zien hoe fragiel Nancy nog is en hoe ze af en toe aan zichzelf twijfelt, maar ze is ook ook veerkrachtig en komt tegen de zin van haar vriend Felix en de buren weer thuis. Inspecteur Maud wordt als integer en hard werkend neergezet. Ze moet opboksen tegen de negativiteit van haar mannelijke collega’s, die haar weinig ruimte geven. Maud raakt daardoor erg teleurgesteld maar geeft desalniettemin niet op. Het is ook Maud die niet twijfelt aan Nancy’s verklaring en haar steeds meer steunt.
De heropname van Nancy wordt erg stereotype beschreven. Ze wordt platgespoten, zeer negatief benaderd en komt snel het ziekenhuis uit door naar de mond van de behandelaars te praten. Nogal cliché dus.
Het mooie van dit boek is, dat de schrijvers in staat zijn om je mening over de hoofdpersonen te doen kantelen. Je voelt eerst mee met de één en haat de ander maar later denk je er anders over. Het einde van het boek blijft spannend omdat de schrijvers niet alleen toewerken naar een onverwachte oplossing maar er tussendoor ook weer scènes in laten terugkomen, met interactie tussen Nancy en haar overbezorgde vriend Felix.
Al met al spannend, soms wat clichématig maar knap hoe de schrijvers je meevoeren in de gevoelens en uitingen van de hoofdpersonen, waardoor je regelmatig op het verkeerde been wordt gezet.