Leven met James Joyce: geen makkie!

Bianca Handgraaf Bianca Handgraaf
10 mrt 2023

Nora ontmoet haar Jim in Dublin. Ze zijn gek op elkaar en besluiten naar het vasteland te verhuizen waar Joyce leraar Engels wordt. Ze verhuizen vaak, Joyce haat zijn werk als leraar en helaas lukt het ook maar niet om zijn eerste boek uitgegeven te krijgen. Ruim hebben ze het niet. Joyce kan wat drank betreft ook behoorlijk wat wegwerken en is niet erg gelijkmatig qua stemming.
In dit verhaal leven we mee met Nora die haar Jim vaak goed begrijpt, ook lange periodes gek van hem wordt, zeker nadat ze samen twee kinderen hebben gekregen.
Het boek leest prettig en Nora blijkt met beide benen op de grond te staan en daardoor structuur aan Joyce te bieden. Ze is weinig ontwikkeld maar weet meer dan ze denkt. Vaak zijn haar uitspraken grappig en relativerend. We komen veel te weten over het schrijfproces van Joyce en ook over zijn uiteindelijke roem.
Hun tweede kind Lucia is als kind al moeilijk en komt uiteindelijk in een psychiatrische instelling terecht. Verdrietig voor beide ouders die allebei een andere aanpak voorstaan.
Mooie dialogen, meer inzicht in de persoon James Joyce maar vooral leren we zijn rots in de branding Nora kennen. Prettig leesbaar!

Meer recensies van Bianca Handgraaf