Veelzijdig, historisch en puzzelachtig
In De wraak van Balthazar volg je Victor die als gids tijdens zijn Delftse stadswandeling ontdekt dat een van de acteurs verkleed als historische personages helemaal geen acteur is, maar dood blijkt te zijn. Het wordt de eerste zaak voor rechercheur Bobbi. En wat voor een zaak, want het blijft niet bij deze ene vrouw. Als briefjes bij de slachtoffers wijzen op het verleden van Delft, komt de historische kennis van Victor goed van pas.
De wraak van Balthazar heeft mij positief verrast. Ik was van tevoren een beetje huiverig bij een titel met zo’n historisch laagje, maar uiteindelijk bleek het ontzettend goed te zijn. Het verhaal is luguber, zeker niet voor een lezer met een zwakke maag, maar tegelijkertijd komt het verrassend realistisch over. Het is interessant wat voor grote rol de omgeving, Delft, speelt. Daarnaast is de geschiedenis erg boeiend, ook voor iemand die niets met geschiedenis heeft (zoals ik). De tikkende tijdbom zorgt ervoor dat je door moet lezen. Dit element vond ik erg sterk.
De schrijfstijl is vlot. Hoewel in het verhaal veel feiten uit het verleden en over de omgeving verteld, is het geen seconde saai of langdradig. De opbouw is precies goed: het verhaal, de achtergronden en de personages worden langzaam en rustig geïntroduceerd en de spanning wordt steeds meer opgebouwd. Ook van de personages krijg je steeds meer mee, waardoor je een steeds beter beeld krijgt van de karakters.
Ik lees maar weinig thrillers met zo’n historisch karakter, dus ik vind de originaliteit wat moeilijk te beoordelen. Wel vind ik dat de auteur een mooie balans van het verleden en het heden heeft gemaakt. En het is indrukwekkend hoeveel studie de auteur ook heeft gemaakt voor het verhaal. Uiteindelijk passen de historische puzzelstukjes perfect in elkaar.
Ik raad dit verhaal aan iedere thriller liefhebber aan: de fans van de Nederlandse geschiedenis zullen het geweldig vinden, maar ik weet zeker dat ook de lezers die geschiedenis juist niet interessant vinden, geboeid zullen worden door deze thriller. Erg veelzijdig!