Zo benieuwd naar de rest!
Hoofdpersoon is privédetective Joost Ternate, die het overlijden van Hermien van Kleef onderzoekt. Hij is ingehuurd door de zoon van Hermie. Zij stierf na het innemen van een vermoedelijk te hoge dosis slaapmiddel in haar appartementencomplex voor ouderen, genaamd Nestoria. In het complex wonen en werken tal van verdachten. De week voor de dood van Hermien heeft zij haar ‘verloren’ dochter ontmoet. De huisarts die in het pand werkt en meerdere goede doelen op zijn naam heeft staan die gefinancierd worden door de rijke bewoners van Nestoria. Beide zonen ven Hermien… maar ook de doktersassistente en de medewerker van de thuiszorg die naar haar huwelijk het werk vrijwillig doet. Het plot wordt extra mysterieus doordat een helderziende een “Augur” aanwijzingen lijkt te geven die toch plausibel zijn.
De setting in een gebouw voor ouderen vormt meteen een intrigerende achtergrond voor dit tiende deel in de JT-Ternate reeks. Familiedrama, gewijzigde testamenten en zelfs een mysterieuze helderziende zorgen voor een gelaagde en spannende opzet. Het verhaal verloopt in chronologische volgorde en speelt zich voornamelijk af in het zorgcomplex Nestoria, waardoor je als lezer het gevoel hebt zelf door de gangen van het complex te dwalen.
Tijdens het lezen werd ik flink heen en weer geslingerd: werkelijk iedereen leek op een gegeven moment verdacht. Ondanks dat Nestoria het tiende deel in de serie is, is het uitstekend los te lezen. Het verhaal staat volledig op zichzelf en je hebt geen voorkennis nodig van eerdere delen om meegezogen te worden in de plot.
Walther van Venrooij weet met zijn achtergrond als wetenschappelijk onderzoeker scherpe plotconstructies neer te zetten, met oog voor detail en logica. Dat maakt Nestoria niet alleen spannend, maar ook overtuigend en zorgvuldig opgebouwd. Het resultaat is een meeslepende misdaadroman die nieuwsgierig maakt naar meer uit de JT-Ternate reeks.