Super leuke, vermakelijke en hilarische feelgood roman

Vorig jaar verscheen de feelgood roman Oppas gezocht van Sabine Zwaan bij uitgeverij Kabook Publishing. In april verscheen haar nieuwste feelgood De familieweek. Nadat ik Oppas gezond met veel plezier las, was ik heel benieuwd naar haar volgende boek. Ik mag mee doen aan de blogtour die uitgever en auteur organiseren en vandaag deel ik met jullie wat ik ervan vind...

De familieweek bestaat uit 15 hoofdstukken geschreven vanuit hoofdpersonage Luna Greenwood. Het verhaal begint met een grappig eerste hoofdstuk waarin de sfeer gelijk heerlijk wordt weggeven, dit wordt weer lachen, ik had gelijk zin om verder te lezen.

Sabine Zwaan heeft een toegankelijke vlotte schrijfstijl. Zo humoristisch en levendig, waardoor je lachend het verhaal beleeft.

'Je hebt het wel over Luna. Zij kan alles verpesten, zonder dat ze haar best ervoor doet.'

In De familieweek maken we kennis met Luna Greenwood (30) en Christiaan White (31) en hun lieftallige familie.

'Een bezoek aan de dokter is dus mega vervelend. Nou, zo voelt de jaarlijkse familieweek ook.'

Een week lang afzien in het bijzijn van je familie. Luna heeft een pesthekel aan de jaarlijkse familieweek die haar ouders in het leven hebben geroepen, met als doel hun kinderen dichterbij elkaar te brengen. Het is weer juni en dat betekent dat de meest fantastische tijd van jaar weer is aangebroken, een rampzalige week in een kolossaal landhuis in het Loirette, een klein dorp aan zee. De perfecte ligging in een rustige omgeving, alleen jammer van die familie.

'Hoewel de jaren voorbij vliegen, lijkt die ene week in juni zich in slow motion af te spelen.'

De lat ligt erg hoog in de artsenfamilie, waarbij de verwachtingen hooggespannen zijn. Luna is het zwarte schaap van de familie, als enige niet praktiserende dokter die de familie rijk is. Tot groot ongenoegen van haar begriploze vader en moeder, die veel waarde hechten aan uiterlijke schijn en hun leven vol luxe en dure spullen. Tot overmaat van ramp is Luna ook nog steeds niet aan de man als eeuwige vrijgezel. Het lijkt wel alsof iedereen gelukkig mag zijn, behalve zij. Maar tijdens deze week doen ze gewoon alsof alles koek en ei is.

'Dit gesprek is net zoiets als een pleister van je arm trekken. Mam doet het langzaam en op de meest pijnlijke manier. Elke keer komt ze met nieuwe informatie op de proppen.'

Dit jaar is de terrorweek extra speciaal en anders dan anders. Voor de zoveelste keer is Luna in de val gelokt en krijgt ze als allerlaatste het grote nieuws te horen. Ze kan haar oren niet geloven, haar drie jaar jongere nichtje Maeve gaat over vier maanden trouwen met Daniël White. Dat moet wel een fantastische man zijn als haar Maeve haar vrijgezellenbestaan ervoor opoffert. Om de verloving te vieren is de familie White bij hun te gast in Loirette.

'Gepieker kan je op vreemde, donkere plekken brengen. Geloof me, ik ben er geweest. Het is er vreselijk.'

Christiaan, de broer van de aanstaande bruidegom heeft weinig zin in het gedwongen samenzijn. Hij is sceptisch over het voorgenomen huwelijk, hij wantrouwt zijn nieuwe schoonzus - en vrouwen in het algemeen - en vindt dat ze veel te hard van stapel lopen. Gedeelde smart is halve smart zou je denken maar niets lijkt minder waar. Hij is ongelofelijk knap maar niet te doorgronden en super afstandelijk. En heeft hij nu wel of geen vriendin? Weet Luna door deze harde buitenkant heen te prikken en er samen met hem een onvergetelijke week van te maken? Of staat ze er nog steeds in haar eentje voor? En moet ze de rest van de week op eieren lopen?

'Nou, wij zijn helemaal niet zo hilarisch. Mijn familie is gewoon gek.'

Oppas gezocht las ik met veel plezier, ik was dan ook erg benieuwd naar De familieweek, die weer veelbelovend klonk. Hij is echt super leuk en ontzettend vermakelijk. Super origineel bedacht, een artsenfamilie, een buitenbeentje en een familieweek vol ergernissen en competitiedrang binnen een fantastieke, gekke, gedreven familie, de Greenwoods.
Met boeiende goed uitgewerkte grappige verhaallijnen en levendige karakters. Lieve sloddervos Luna, ietwat onhandig en zoekende naar wat zij zelf wil in het leven. Makelaar Christiaan die kampt met vertrouwensissues. Grappige oma Geertje en haar wijze woorden.
De complexe familiaire verhoudingen, met zo’n familie kun je maar beter tot in de puntjes voorbereid zijn. Vol hilarische dialogen, in de vorm van app gesprekken tussen Luna en haar beste vriendin Julia. Een verhaal vol ontwikkelingen, flirten, spektakel, chaos, drama, trauma’s, fiasco’s, lompe, intense en hilarische momenten, maar met een serieuze ondertoon in een heerlijke setting. Over verwachtingspatronen, vooroordelen, tegenslagen, vertrouwensissues, het maken van fouten en vergeving. De donkere kant van het artsenberoep. Maar ook in jezelf durven geloven en het waarmaken van dromen. Houd jij van een hilarische feelgood met een serieuze ondertoon, dan is De familieweek iets voor jou. Veel leesplezier!

Met De familieweek heeft Sabine Zwaan een super leuke, vermakelijke en hilarische feelgood roman neergezet. Super origineel bedacht en uitgewerkt. Met boeiende grappige verhaallijnen en levendige karakters, grappige oma Geertje is zo leuk. Vol ontwikkelingen, flirten, spektakel, chaos, drama, trauma’s, fiasco’s, lompe, intense en hilarische momenten, maar met een serieuze ondertoon in een heerlijke setting. Ik kijk uit naar Sabine haar volgende feelgood.

'De familieweek, super leuke, vermakelijke en hilarische feelgood roman. Vol ontwikkelingen, spektakel, drama, trauma’s, chaos en fiasco’s. Humor en hilariteit met een serieuze ondertoon in een heerlijke setting. Gedeelde smart is halve smart? Humor met de familie Greenwood.'

Meer recensies van Boekverslaafde