een boek dat je meeneemt naar deze bijzondere tijd!
De parels van Stockholm deel 2- De vrouwen van het Luxe Warenhuis
Omschrijving:
Gebaseerd op het nog altijd bestaande warenhuis Nordiska Kompaniet.
Stockholm, 1913. Terwijl de wereld op de rand van oorlog staat, werkt Joseph Sachs aan zijn droom: het grootste en meest luxueuze warenhuis van Noord-Europa, Nordiska Kompaniet.
De jonge Victoria arriveert in Stockholm, vastbesloten om haar plek te vinden op de prestigieuze Franse afdeling van NK, waar couture en ambities samenkomen. Märta, nu manager van de handschoenenafdeling, botst met haar vriendin Torun over hun tegengestelde standpunten over de oorlog, wat de spanningen van die tijd weerspiegelt.
Intussen gonst het op de werkvloer van bedrijvigheid en roddels, terwijl nieuwe vriendschappen en dromen ontstaan in een wereld die op het punt staat van grote verandering.
Mijn recensie:
De voorkant laat het bekende warenhuis Nordiska Kompaniet zien in de jaren 1913 bij het nieuwe ontstaan van dit Warenhuis. Het was het eerste warenhuis in Europa met een lopende roltrap en de eerste liften.
Het verhaal gaat verder waar het in deel 1 is geëindigd, de vriendinnengroep van het Grand Hotel. De meeste vrouwen hebben een gezin maar ondanks alles is er niets veranderd. De zus van Torun, Victoria komt naar Zweden om hier een leven op te bouwen na een beklemmend gevoel bij haar vader, ze heeft haar vader weten te overtuigen dat ze bij haar zussen wilt gaan wonen in Zweden. Ook ontmoet Victoria hier haar vriendin Isabel, die ook haar biologische moeder is verloren, ze bouwen een mooie vriendschap op. Samen beleven alle vrouwen de Eerste Wereldoorlog en maken ze samen mee dat ze voor het eerst mogen gaan stemmen. Ook maken ze allemaal het eerste warenhuis mee dat lopende roltrappen heeft en liften.
Het boek heeft mij wederom overtroffen. Het eerste deel heb ik ook mogen lezen en wat had ik toen al genoten. Ik heb wederom van deel twee genoten met de oude vriendengroep van het eerste deel, Grand Hotel maar ook met nieuwe personages. Ook vind ik het zelf erg leuk om te lezen over de directeur die werd meegenomen in dit boek en hoe hij deze moeilijke tijd heeft ervaren en doorstaan.
Ook lees je (en dit vond ik ook bijzonder want deze serie heb ik gevolgd op Netflix) dat hierin Selfridges (Harry Selfridges) op bezoek kwam bij de directeur van Nordiska Kompaniet.
De schrijfster Ruth Kvarnstrom-Jones is een geweldige schrijfster die goede verhalen kan vertellen over de jaren 1913. Ze neemt je mee en kan je precies vertellen hoe de tijd was, maar ook hoe de omgeving van Stockholm eruit zag en zich ontwikkelde met grammofoonplaten etc.
De verhaallijn is duidelijk omdat zodra er een nieuw jaar in gaat het jaartal erboven staat. Het lettertype is perfect leesbaar en de hoofdstukken zijn afwisselend kort en lang, maar dit ligt aan de verhaallijn/situatie op dat moment.
Ik heb weer genoten, een boek dat je meeneemt naar deze bijzondere tijd! Ik geef dit boek 5 boeksterren.
Schrijfster: Ruth Kvarnstrom-Jones
Uitgeverij: LS uitgeverij
Bladzijden: 416 pagina’s
Genre: Historische Roman
Omschrijving:
Gebaseerd op het nog altijd bestaande warenhuis Nordiska Kompaniet.
Mijn recensie:
Schrijfster: Ruth Kvarnstrom-Jones