Een psychologische roman met een goede uitwerking van verhaal en personages.

Booksanddreamz Booksanddreamz
3 mrt 2021

“Ongehoord” van Pascale Petralia vertelt het verhaal van Sandra Paresi, een energieke vrouw met een zeer druk werkschema. Ze geeft les op de afdeling “woord” van het kunstonderwijs, doet buitenlandse artistieke opdrachten en helpt mee in een kunstgalerij. Ze heeft een lieve echtgenoot en veel vrienden en kennissen. Sandra wordt echter slachtoffer van een geniepige, doordachte stalker, maar wanneer ze eindelijk de waarheid ontdekt over haar stalker, lijkt het hopeloos te laat en onomkeerbaar te zijn. Hoe moet het verder als sommigen in haar omgeving zelfs aan “victim blaming” gaan doen…?

Deze spannende roman kreeg de zeer treffende titel “ongehoord” mee en dit in zijn drie betekenissen: schandelijk, niet gehoord worden en nooit eerder gezien.
Het boek is opgedeeld in vier delen. Deel één neemt meer dan de helft van het boek in beslag. Hier gaat de tijd razendsnel vooruit. Vooral in de eerste hoofdstukken blik je als lezer terug op het verleden van Sandra en op de kennismaking en relatie met haar echtgenoot Thomas. Vooral in de eerste hoofdstukken worden heel wat jaren doorlopen.
Het personage van Sandra wordt diep uitgewerkt. Je leert haar kennen als vrouw, partner en ook in haar job. Je leert ook de mensen rondom haar kennen. Er volgt een uitgebreid verhaal over haar leven en werk. Hier wordt zeer veel aandacht aan besteed. Voor mij zelfs iets teveel, want het verhaal geraakt in dit eerste deel wat in het slop. Mijn aandacht verslapte enigszins, maar werd op het einde van dit deel scherp aangewakkerd, omdat het verhaal plots een heel andere dynamiek kreeg. En wat voor één, wauw!

Deel twee gaat vooral in op de gevolgen van het stalkgedrag. Wat moet er gebeuren? Hoe moet dit aangepakt worden? Waar er in deel één nog geen vuiltje aan de lucht leek, wordt de psychologische impact nu zeer sterk benadrukt: de verschillende reacties uit Sandra’s omgeving, het geloof en het ongeloof. Hier wordt het verhaal spannend.

In deel drie hakt Sandra voor zichzelf knopen door en wil ze tot actie overgaan, maar ook dan worden er verder spelletjes gespeeld. Je komt hier heel dichtbij de rauwe gevoelens van het hoofdpersonage, die zich in een enorme rollercoaster bevindt. Het plot is zeer intrigerend en beklijvend.
Hoewel voor mij het eerste deel wat compacter had gemogen, wordt dit goedgemaakt door de spanning in het tweede deel en de goede psychologische uitwerking van het verhaal in het hele boek.
Een aanrader voor wie houdt van psychologische romans.

Meer recensies van Booksanddreamz