Wederom mijn verwachtingen overtroffen!

Vorig jaar las ik het eerste deel van De parels van Stockholm en deze kreeg van mij vijf dikke sterren. Toen LS mij vorige maand vroeg of ik deel twee ook wil recenseren was er dus maar één antwoord mogelijk: YES PLEASE! Ik verheugde me weer op zo'n prachtige historische roman met zeer diverse krachtige vrouwen in de hoofdrol. Mijn verwachtingen werden hierin wederom overtroffen.

In het verhaal worden we meegenomen naar het Stockholm van 1913. Een wereld die deels uit fictie en deels uit non-fictie bestaat. Veel gebeurtenissen zijn namelijk waargebeurd, zoals de Eerste Wereldoorlog, de Spaanse griep, de komst van vrouwenstemrecht en nog veel meer. Ook het luxe warenhuis, Nordiska Kompaniet, heeft echt bestaan en deze bestaat zelfs nog steeds! In het begin van het boek vind je ook een handige lijst met personages waarbij je precies kunt zien wie fictief zijn en wie niet. Ontzettend interessant!

We zien de dames die we kennen van het Grand Hôtel weer terug en we leren er een aantal van een iets jongere generatie beter kennen. Ik heb ze in mijn hart gesloten en het leest alsof het mijn eigen vriendinnen zijn. Daarom vond ik verdrietige momenten in het boek ook heel heftig. De auteur heeft me echt weten te raken, juist omdat sommige gebeurtenissen ook echt gebeurd zijn. Tegelijkertijd werd ik intens blij als mijn fictieve vriendinnen iets moois wisten te bereiken. Dit komt echt door de vertelstijl van de auteur, prachtig!

Het is een vrij dik boek, maar door de korte hoofdstukken en de tijdsprongen blijft de vaart erin waardoor je erdoorheen vliegt. Dit was bij het eerste deel ook al zo. Wat heb ik weer enorm genoten, een prachtige roman die absoluut de moeite waard is. (Vijf sterren!!)

Bedankt @lsuitgeverij voor dit recensie-exemplaar

Meer recensies van BookstagramShirley