Geweldig boek vol spanning en verrassingen
Vandaag is het mijn beurt in de blogtour van Zilt, geschreven door Jules Engelbert.
Wanneer een echtpaar dood wordt aangetroffen, wordt hoofdinspecteur Tonne Traaven, die net teruggekeerd is naar zijn geboortedorp Spanjersberg, op de zaak gezet. Samen met zijn nieuwe partner Fidan Keent Ripperd moet hij erachter zien te komen wie deze moord op zijn geweten heeft. Dan komt er ook nog eens een vermissingszaak bij. Heeft deze iets met de moord te maken? Beetje bij beetje ontdekken ze steeds meer over de vriendengroep van het vermoorde echtpaar en wat er zich in het verleden afgespeeld heeft...
Toen ik de ondertitel van Zilt zag ("anatomie van een moord") was mijn interesse meteen gewekt. Het klonk namelijk heel intrigerend hoe je als lezer de opbouw naar de ontrafeling van de dubbele moord zou meekrijgen. En dat is ook precies hoe het verhaal opgebouwd is, want laagje voor laagje krijg je steeds meer informatie danwel kleine aanwijzingen over de gebeurtenissen en de personages, waardoor je nieuwsgierig wordt wat er nu echt gebeurd is. Tevens ontdek je langzaam maar zeker dat de gebeurtenissen, die op het eerste gezicht losstaande omstandigheden lijken, misschien toch wel met elkaar in verband staan.
Met bijna 450 pagina's is Zilt een vrij dik boek, maar dat stond me absoluut niet in de weg tijdens het lezen. Ik had het boek binnen de kortste keren uit, omdat ik telkens moeite had om het boek weg te leggen. Ik wilde steeds maar weer weten hoe het verhaal verder ging en de fijne schrijfstijl van Engelbert droeg daar zeker aan bij. Zoals ik hierboven al aangaf, geeft hij op de juiste plekken nieuwe info, waardoor alles eigenlijk precies op z'n plek valt. Daarnaast is het fijne en beeldende schrijfstijl, waardoor je helemaal wordt meegenomen in het verhaal. Ik vond de gesprekken tussen Traaven en Keent Ripperd ook heerlijk om te lezen.
Doordat het verhaal zich in twee tijdlijnen afspeelt, krijgt het verhaal een extra laag. Langzaamaan wordt duidelijk wat het verleden te maken heeft met de gebeurtenissen in het heden. Dit maakte naar mijn mening de opbouw naar de onverwachte ontknoping nog sterker.
Ik vond het echter alleen jammer dat de ontknoping/het einde misschien wat snel wordt afgerond in vergelijking met de rest van het boek. Dat had wat mij betreft net iets uitgebreider gemogen, maar dit is echt maar een heel klein minpuntje, want Zilt is vooral een geweldig boek, vol spanning en verrassingen. Het boek krijgt van mij dan ook dikverdiend ⭐️⭐️⭐️⭐️✨️ (4,5⭐️).
Bedankt @uitgeverij.hartklopper voor het recensie-exemplaar!
Bedankt @uitgeverij.hartklopper voor het recensie-exemplaar!