Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Praktisch boek over hoe je omgaat met narcistisch gedrag

Carlita 29 september 2023
Het Gaslight Effect – Dr. Robin Stern

De ondertitel van dit non-fictie boek is Verborgen narcisme. Dat trok als eerste mijn aandacht, want de impact van de emotionele mishandeling die ontstaat door een relatie met een narcistisch persoon, is groot. En om je hiervan los te maken is een heel ingewikkeld en aangrijpend proces.
Het is dan ook de missie van dr. Robin Stern, psychotherapeut, om het patroon in een gaslightrelatie te leren herkennen en een stappenplan te bieden om eruit te kunnen stappen. Want als er iets bij mij is blijven hangen na het lezen van dit boek, is dat je een ander niet kunt veranderen, maar wel de relatie met die persoon kan veranderen.

Stern schrijft op een manier alsof zij je vriendin is, maar wel eentje met kennis van zaken. Beetje bij beetje geeft ze inzicht in het ontstaan van een dergelijke afhankelijkheidsrelatie, die niet alleen een liefdesrelatie hoeft te zijn. Ook je baas of een van je ouders kan narcistisch gedrag vertonen en, als je daar gevoelig voor bent, daarmee jouw levensgeluk onderuit halen.
Stern laat zien hoe dit in de praktijk gebeurt, aan de hand van de verhalen van een aantal van haar cliënten. Dit zijn van begin tot eind dezelfde personen, waardoor je herhaling bijna niet kan voorkomen. Wat meer variatie hierin had de aandacht spanne wat groter gemaakt. De tips en tricks die Stern geeft zijn wel goed toepasbaar.

Dit boek is prettig geschreven, bespreekt een belangrijk onderwerp en draagt bij aan zelfontwikkeling. Ook voor hulpverleners kan dit boek meer inzicht bieden in complexe relaties, waarin twee mensen het negatieve patroon samen in stand houden.
Ik had het wel fijn gevonden als er inhoudelijk iets meer zou zijn ingegaan op het ontstaan van narcisme en hoe dit eventueel al jaren eerder herkend kan worden. Maar dat is misschien iets voor een volgend boek. Ik geef Het Gaslight Effect drie sterren.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Carlita

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?